In aceasta vara, timp de cateva saptamani, s-a organizat la Manastirea Dervent din judetul Constanta prima tabara profesionista de arta crestina, in cadrul careia, arheologi si etnografi de la Muzeul Dunarii de Jos din Calarasi au intreprins o exped
In aceasta vara, timp de cateva saptamani, s-a organizat la Manastirea Dervent din judetul Constanta prima tabara profesionista de arta crestina, in cadrul careia, arheologi si etnografi de la Muzeul Dunarii de Jos din Calarasi au intreprins o expeditie stiintifica in zona limitrofa manastirii, dar si ceva mai departe, pe taramul fascinant al unui „loc de o salbaticie, dar si frumusete aparte cum este Canaraua Fetii“, dupa cum ne asigura dr. Marian Neagu, directorul Muzeului Dunarii de Jos Calarasi.

Desfasurata, deci, pe doua teme de cercetare- arheologie si etnografie - sursele de inspiratie crestina s-au cristalizat la sfarsitul fiecarei zile sub forma a sute de imagini care au intrat in patrimoniul manastirii.

Un loc cu totul special este Canaraua Fetii, despre care a avut amabilitatea sa ne vorbeasca domnul director Neagu:

„In grotele din aceasta zona s-au refugiat mai multe comunitati, care sub presiunea altor populatii mai razboinice si-au sapat locuri de refugiu structurate pe doua niveluri. La baza stancii de la Canarau Fetii se refugiau cu animale cu tot, iar sus de tot si-au creat locuri sacre, destinate purificarii sufletului. Valea de aici, prin care acum un mileniu curgea o apa impresionanta, se continua in Bulgaria sub numele de Suha-Reka, care inseamna Valea Seaca. Colegii arheologi bulgari studiaza de peste 25 de ani bisericutele din grotele acestui masiv.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.