Tribunalul Bucuresti a luat in discutie, ieri, cererea Parchetului de prelungire a mandatului de arestare preventiva emis pe numele lui Ovidiu Tender care expira maine. Cu aceasta ocazie, procurorii au anuntat ca DIICOT a schimbat incadrarea juridica
Tribunalul Bucuresti a luat in discutie, ieri, cererea Parchetului de prelungire a mandatului de arestare preventiva emis pe numele lui Ovidiu Tender care expira maine. Cu aceasta ocazie, procurorii au anuntat ca DIICOT a schimbat incadrarea juridica a faptelor ce ar fi fost comise de omul de afaceri in dosarul RAFO - Carom. Astfel, Tender este acum acuzat de spalare de bani, si nu de bancruta frauduloasa, acuzatia pe baza careia a fost declansata urmarirea penala impotriva omului de afaceri.
In replica, aparatorul lui Tender, avocatul Gheorghita Mateut, a ridicat o exceptie privind aceasta noua acuzatie, aratand ca schimbarea de incadrare ar fi trebuit sa ii fie comunicata cu cel putin 24 de ore inainte, pentru a-i putea asigura apararea. "Trebuie sa vedem pe ce se bazeaza aceasta noua incadrare", a spus Mateut.
Ponta interzis
Pe de alta parte, unul dintre avocatii omului de afaceri la infatisarea de ieri a fost deputatul PSD Victor Ponta. Acesta a precizat, la intrarea in sala de judecata, ca vrea "sa se faca Justitie si nu politica, la tribunal". Victor Ponta sustine ca omul de afaceri "este, din punct de vedere procedural, un om liber". El se refera la decizia luata de Tribunal in data de 5 iulie, cand instanta a revocat din motive de nelegalitate mandatul de arestare preventiva emis pe numele lui Tender. Hotararea continea, insa, precizarea ca decizia este suspensiva pana la judecarea recursului formulat de Parchet. Curtea de Apel a stabilit ieri ca actiunea procurorilor va fi dezbatuta in data de 2 august.
Totusi, Victor Ponta nu a putut insa sa il apere ieri pe Ovidiu Tender. Asta intrucat judecatorii au acceptat punctul de vedere al procurorului, care a adus ca argument reglementarile potrivit carora parlamentarii nu pot pleda in judecatorii si tribunale, ci doar in instante superioare. Practic, Tribunalul Bucuresti i-a interzis deputatului PSD sa pledeze in favoarea lui Tender.
"E practic un om liber"
Dupa aflarea acestei decizii, deputatul PSD a declarat ca il va apara totusi pe Ovidiu Tender, dar la Curtea de Apel, in cazul unui recurs. "Mi s-a parut ciudat ca un om nu poate fi aparat", a spus Ponta la iesirea din sala. Parlamentarul a precizat ca a studiat intreg materialul de urmarire penala, in acest dosar si considera ca, "asa cum niste persoane cunoscute din acest dosar sunt cercetate in libertate pentru ca asa a spus un judecator, si in cazul domnului Tender, spunand un judecator ca trebuie sa fie liber, e practic un om liber".
La randul sau, avocatul Gheorghita Mateut a declarat, ca in acest caz este o interpretare gresita a textului de lege. El a argumentat ca dosarul de urmarire penala a lui Ovidiu Tender se afla la Parchetul instantei supreme, astfel ca nu exista nici o incompatibilitate in privinta lui Victor Ponta.
Instanta a suspendat sedinta si s-a retras pentru a analiza cele doua cereri ale Parchetului, urmand sa revina pentru a se pronunta pe cele doua exceptii ridicate de avocati.
In ceea ce priveste solicitarea de prelungire a mandatului de arestare preventiva, judecatorii se vor pronunta astazi asupra acestui aspect. (G. TARATA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.