Comisarul european pentru Comert, Peter Mandelson, a propus ieri un nou plan anti-dumping pentru incaltamintea importata din China si Vietnam, dupa ce producatorii europeni au respins schema anterioara, care ii proteja pe majoritatea producatorilor a
Comisarul european pentru Comert, Peter Mandelson, a propus ieri un nou plan anti-dumping pentru incaltamintea importata din China si Vietnam, dupa ce producatorii europeni au respins schema anterioara, care ii proteja pe majoritatea producatorilor asiatici.
Potrivit noii propuneri, care va fi discutata de oficilaii UE astazi, Bruxelles-ul doreste impunerea unor taxe la importul de incaltaminte din Vietnam de 10% iar pentru cele din China de 16,5%, informeaza EUObserver. Planul anterior al lui Mandelson, care a fost respins de Portugalia, Spania, Franta, Italia si Polonia, sugera ca 80% din importurile din Asia sa fie scutite de taxe.
Nici noul proiect nu a scapat insa de critici. ''Comisia a venit cu doua planuri in ultimele doua saptamani fara ca macar sa consulte partile afectate si implicate in aceasta problema'', au declarat reprezentantii producatorilor de incaltaminte sportiva. In luna martie Uniunea Europeana a impus taxe provizorii pentru importurile de incaltaminte din Vietnam si China de 16,8% respectiv 19,4%.
Tarile membre sunt profund divizate in jurul acestei chestiuni, dat fiind ca acolo unde este dezvoltata industria de profil (Spania, Italia, Franta, Portugalia) invazia de incaltaminte asiatica ieftina este perceputa ca o primejdie foarte mare, iar acolo unde este dezvoltat segmentul de retail (Marea Britanie) impunerea taxelor anti-dumping apare ca o masura ce defavorizeaza cumparatorul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.