loc la inceputul anilor '90. Riscul ramane insa, conform analizei Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Banat. Daca Vrancea este prima zona seismica a Romaniei, Banatul ocupa locul al doilea, atat din punctul de vedere al numarului de cutremure,
loc la inceputul anilor '90. Riscul ramane insa, conform analizei Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Banat. Daca Vrancea este prima zona seismica a Romaniei, Banatul ocupa locul al doilea, atat din punctul de vedere al numarului de cutremure, cat si prin energia eliberata.
Un numar relativ mare de zone cu risc seismic ridicat rezulta dupa distributia epicentrelor. Specialistii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Banat au identificat opt falii seismice principale: Timisoara Vest, Sacalaz - Sanmihaiu Roman, Banloc - Liebling - Buzias, Becicherecu Mic - Masloc si Sacosu Mare - Arad.
"Caracterul distructiv al unui eventual cutremur este foarte divers si gradat in judet, cu tendinta clara de concentrare in zonele cu cladiri joase, construite pana in anul 1940", se arata in studiu.

Risc mare de inundatii
Conform specialistilor, cauzele inundatiilor sunt "revarsarea creata de cresterea debitelor in urma unor ploi abundente si indelungate sau de suprapunerea ploilor abundente peste stratul de zapada". Inundatii se pot produce pe raul Bega (in portiunea Tomesti, Faget, Manastur, Balint), pe raul Timis (in portiunea Gavojdia, Sacu, Lugoj, Graniceri), pe raul Barzava (la Gataia, Berecuta, Birda, Manastire si Denta) si pe raul Mures (la Periam Port, Igris, Saravale si Cenad). Exista insa mai multe paraie care se pot revarsa dupa ploi abundente.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.