Peste 60.000 de persoane isi pierd anual viata din cauza soarelui, precizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii intr-un raport dat ieri publicitatii. Acest numar impresionant de decese produse in urma cancerului de piele sunt cauzate de expunerile ind
Peste 60.000 de persoane isi pierd anual viata din cauza soarelui, precizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii intr-un raport dat ieri publicitatii. Acest numar impresionant de decese produse in urma cancerului de piele sunt cauzate de expunerile indelungate la razele solare. Razele ultraviolete produc, de asemenea, arsuri, herpesuri si imbatranirea pielii, precizeaza OMS in primul sau raport special despre cum poate afecta soarele sanatatea la nivel mondial. Cateva masuri de precautie simple, cum ar fi acoperirea la soare, pot salva vietile a sute de mii de oameni. "Cu totii avem nevoie de un strop de soare, dar trebuie sa tinem seama ca prea mult este extrem, extrem de periculos, chiar mortal. (...) Din fericire, micile neplaceri cauzare de ultraviolete, ca si complicatiile pot fi evitate cu ajutorul catorva masuri simple de protectie", precizeaza dr. Maria Neira, director in cadrul departamentului de sanatate publica si mediu din OMS.
Fiecare persoana de pe planeta intra in contact cu razele ultraviolete, care sunt benefice pentru sanatate doar in cantitati mici si joaca un rol esential in producerea de vitamina D. In schimb, expunerile solare indelungate sunt asociate cu o larga varietate de probleme de sanatate. Nivelul razelor ultraviolete este, bineinteles, diferit in timpul zilei, ca si in timpul anului. Cel mai ridicat nivel si cel mai periculos, in acelasi timp, este inregistrat vara intre orele 10.00 si 14.00. De asemenea, latitudinea si altitudinea sunt deosebit de importante. Razele soarelui sunt mai puternice in regiunile ecuatoriale si la o altitudine mai mare. La fel de important este si terenul. Iarba, solul si apa pot reflecta in jur de 10% raze ultraviolete, zapada proaspata 80%, nisipul uscat in jur de 15% iar marea 25%. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.