Lista Civic Media prin care se propune practic deconspirarea formatorilor de opinie mincinosi - prin ascunderea colaborarii lor cu Securitatea - a declansat mai mult decat o dezbatere. Demersul, sprijinit deja si la nivel international, prin forul mo
Lista Civic Media prin care se propune practic deconspirarea formatorilor de opinie mincinosi - prin ascunderea colaborarii lor cu Securitatea - a declansat mai mult decat o dezbatere. Demersul, sprijinit deja si la nivel international, prin forul mondial reprezentantiv al jurnalistilor, zgaltaie "establishment"-ul societatii civile in care se ascund destule "cartite" anti-democratie. Unele au trecut ca pestele prin apa de la proslavirea "idealurilor comuniste" la preamarirea "valorilor europene". Altele au predat stafeta noilor militieni ai gandirii, cu staif si scoli occidentale. Insa si relatiile acestora cu "ofiterii de legatura" pot fi depistate, pentru ca "bazinul" este acelasi cu cel al propagandistilor PCR, pepiniera are aceeasi conformatie cu cadrele Securitatii.
Acuzata de informatorii si deformatorii de opinie ca vine "prea tarziu", tulburand linistea alesilor si alegatorilor, operatiunea "Voci curate" cutremura nu numai presa ci si politicienii. Pentru ca a fost perceputa ca un stimulent de catre Cotroceni, care a decis - "prea tarziu"? - sa desecretizeze dosarele politicienilor activi, ca sa zic asa, si sa le ofere noului Colegiu al CNSAS. Cadou care a bagat in fibrilatie lumea politica legata inca bine prin fire (in)vizibile de serviciile secrete, care isi au cozile, bine infipte, unde altundeva?, chiar in presa. Relatia nu mai poate fi ascunsa. Cazul Hayssam ofera modulul pentru studiul in laborator al presei de azi, cu toate increngaturile ei cu politica, "serviciile" si afacerile murdare intermediate de si prin acestea. Victime naive, agenti, calai si luptatori pentru adevar, in acelasi melanj, cu miros fetid.
Civic Media nu poate decat sa salute initiativa presedintelui Traian Basescu. Insa ea este incompleta, atat timp cat dosarele fostilor si actualilor "activi" de prin presa sunt inca puse la pastrare. Pentru ca "acoperitii" ii vor incadra pe viitorii delatori, catelusii de presa care latra cu aplomb pana cand ii trage vreun politruc cotidian de lesa. De altfel analiza presei din cele doua saptamani trecute de la lansarea campaniei "Voci curate" este revelatoare. Ziarul lui Felix n-a dat absolut nici un articol de informare. Pentru cititorii din tarcul jurnalistilor pseudo-nationali evenimentul nu a existat. In schimb, editorialistul Adrian Nastase, corupatorul de presa, profita sa dea de aici cu pantofii-i inca bine linsi de foste vedete-jurnalisti, in primul ziarist cazut, momentan, la pamant. Atitudinea slujbasilor lui Felix este impartasita si de fostii colegi ai lui Max, care, desi se lauda cu amintirea unor tuleie de deontologie in buletin, comenteaza in draci uitand sa isi informeze cititorii despre ce. Suntem foarte curiosi cum vor mai ignora posibilitatea aflarii adevarului despre tortionari in cel mai scurt timp cu putinta.
Solutia este sustinuta de vanatorii de securisti - nu de vrajitoare - de la Civic Media si propusa deja de ZIUA. Da, de ZIUA turnatorului de Sorin Rosca Stanescu, alias H15 si Deleanu. Tocmai pentru ca a trecut prin postura ingrata, condamnabila si asumata de turnator, Rosca nici nu se ascunde dupa degete, ca un Cornel Nistorescu sau Ovidiu Ioanitoaia, si nici nu respinge propunerile venite din partea noii generatii de ziaristi pentru curatirea vietii publice. Dimpotriva. Ideea soc, care se va lovi fara indoiala de rezistenta profesionistilor ingroparii adevarului din presa, politica si "servicii", este publicarea tuturor dosarelor pe Internet. Numai asa vom putea vedea cine a fost informator, cine ofiter recrutor, cine tortionar, cine urmaritor si cine urmarit. Si apoi sa vedem unde ne sunt acum tovarasii de ieri (in afara necondamnatului Silviu Brucan, de care stim). Este ceva de ascuns, azi, dupa 16 ani de la caderea regimului comunist privind ororile acestuia? Daca da, este grav.
ZIUA mai vine cu o provocare astazi, la adresa, in special, a bunilor confrati si cumetri din presa: auto-demascati-va. Scutiti cercetatorii CNSAS de timp pierdut! Salvati onoarea breslei inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana! Oricum, nu veti scapa: toate dosarele - inclusiv ale "activilor" sau "conservelor" - sunt microfilmate. "Cartitele democratiei" din servicii sau, intr-o buna zi, comandantul lor - adica Basescu -, tot o sa le scoata la iveala din berevoiestile gropi ale fostei Securitati.
La ZIUA, ca urmare a initiativei Civic Media, "turnatorul de Rosca" a decis ca fiecare jurnalist al publicatiei noastre sa-si faca spovedania in ziar: daca a fost sau este colaborator al vreunui serviciu de informatii, roman sau strain. Surprize noi apar. Dovezi de sinceritate. Tarzie, sigur, dar sinceritate. Si taceri. Suspecte, evident. Insa va asiguram ca noi nu vom sari cu bocancii pe capul celor care au cazut in ghearele Securitatii, sub o forma sau alta, dupa cum s-au delectat "moraliceste" fostii colegi ai lui Carol Sebastian de la Cotidianul. Primul pas, recunoasterea adevarului, este cel mai important. Cititorii sa ii judece.
PS: Completez marturisirea data colegilor mei: nu am colaborat sub nici o forma cu Securitatea. Dupa 1989, noile servicii secrete au incercat recrutarea mea, fara succes. Singurele schimburi de idei, facute cu reprezentanti ai principalelor servicii de intelligence ale lumii, au fost de natura geopolitica si geostrategica, atat in interesul national al Romaniei cat si al cititorilor ZIUA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.