Sistemul de electricitate rusesc va fi privatizat, anunta cotidianul britanic The Guardian. Actiunile holdingului UES (Sistemul Energetic Unificat), care reuneste principalele cinci companii regionale de electricitate, ar putea fi listate la Bursa de
Sistemul de electricitate rusesc va fi privatizat, anunta cotidianul britanic The Guardian. Actiunile holdingului UES (Sistemul Energetic Unificat), care reuneste principalele cinci companii regionale de electricitate, ar putea fi listate la Bursa de la Londra la sfarsitul acestui an. Statul rus va obtine in jur de 3 miliarde de euro in schimbul actiunilor, bani care vor fi folositi pentru investitii in infrastructura productiei de energie. Decizia de a lista compania la Bursa vine in urma unor consultari ale Guvernului rus cu reprezentanti ai firmei Merrill Lynch si ai bancii de investitii Alfa.
Privatizarea energiei electrice urmeaza listarii la Bursa londoneza a companiei petroliere Rosneft si face parte dintr-o tendinta mai mare de privatizare a principalelor sectoare ale economiei rusesti.
Mari firme precum Vneshtorgbank sau Severstal si-au anuntat intentia de a-si cota actiunile la Bursa din Londra. Scoaterea UES la Bursa este in mare parte orchestrata de directorul executiv al companiei, Anatoly Chubais, initiatorul programului de privatizare cu vouchere in Rusia.
Prin sistemul propus de Chubais la inceputul anilor '90, principalele proprietati de stat din Rusia au putut fi achizitionate de viitori oligarhi precum Mikhail Khodorkovsky.
In prezent, statul rus detine 52% din actiunile UES, dar dupa listarea la Bursa proprietatea statului se va reduce sub 50%.
Penele repetate de curent care au avut loc in ultima vreme in Moscova au evidentiat tot mai mult starea proasta a infrastructurii si au grabit decizia de a vinde din activele UES, in ciuda opozitiei unui segment important din societatea ruseasca. Reteaua de electricitate a fost creata sub Lenin, de catre comisia de stat pentru electricitate infiintata dupa revolutia din 1917.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.