Asocierea tutunului cu pilula contraceptiva este periculoasa, spun specialistii. Aceasta asociere poate accentua riscul bolilor cardiovasculatoare. Studiile de ultima ora sunt foarte categorice: fumatoarelor inraite sa nu li se prescrie pilule

Asocierea tutunului cu pilula contraceptiva este periculoasa, spun specialistii. Aceasta asociere poate accentua riscul bolilor cardiovasculatoare.

Studiile de ultima ora sunt foarte categorice: fumatoarelor inraite sa nu li se prescrie pilule anticonceptionale. La prima vedere pare o exagerare. Dar explicatiile specialistilor sunt clare. Femeile peste 35 de ani care fumeaza si iau si pilule contraceptive sunt foarte expuse la infarct miocardic, accident vascular cerebral si ateroscleroza la nivelul membrelor inferioare. De asemenea, femeile care fumeaza au un risc mai mare de avort spontan sau sa aduca pe lume bebelusi sub greutatea normala. Tabagismul favorizeaza ingrosarea arterelor, depozitele de colesterol la nivel arterial. De asemenea, provoaca cresterea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac. Daca femeia fumeaza si, totodata, ia pilule contraceptive, la ea se cumuleaza factorii de risc cardiovascular. Se stie ca pana la menopauza, femeile, comparativ cu barbatii, sunt mai putin expuse bolilor de inima, deoarece in mod natural sunt protejate prin secretia hormonala de estrogeni. Aceasta protectie naturala scade treptat, o data cu inaintarea in varsta.
Este motivul pentru care se recomanda ca femeia intre 35 si 50 de ani sa renunte la fumat atunci cand ia pilule contraceptive. Sau sa aleaga alta metoda contraceptiva. Trebuie retinut ca dupa cinci ani de la renuntarea la fumat, starea arterelor se imbunatateste treptat. La femeia fumatoare, pierderile de sange ale ciclului dupa administrarea pilulei sunt mai abundente.
COLESTEROL. In plus, tabagismul antreneaza scaderea nivelului colesterolului bun (HDL) considerat un alt element de protectie naturala. Astfel, riscul de infarct creste de sase ori si cel al decesului cauzat de o boala coronariana de cinci ori printre femeile care fumeaza peste 25 de tigari zilnic. Dar chiar si fumatoarele din categoria moderata - intre 1 si 15 tigari zilnic - se expun acelorasi riscuri, dar multiplicate de mai putine ori. Concluzia limpede. Daca folositi pilula contraceptiva, renuntati la fumat. Veti diminua riscul unei sarcini nedorite, dar si pe cel al bolilor de inima.

ESTROGEN SI PROGESTERON


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.