Si anul acesta, Ministerul Educatiei a pus la „bataie“ in facultati  locuri speciale pentru absolventii de liceu, care fac parte din etnia rroma. Si cum acestia nu sunt interesati sa se scoleasca, romanii incearca, cu orice pret, sa
Si anul acesta, Ministerul Educatiei a pus la „bataie“ in facultati locuri speciale pentru absolventii de liceu, care fac parte din etnia rroma. Si cum acestia nu sunt interesati sa se scoleasca, romanii incearca, cu orice pret, sa puna mana pe un astfel de loc.

De mai bine de patru ani, tinerii rromi beneficiaza de locuri speciale atat pentru admiterea la liceu, cat si pentru admiterea la orice facultate din tara, criteriile de selectie fiind minime. Si asta pentru ca tot ce trebuie sa faca un tanar rrom, care doreste sa se scoleasca, este sa obtina la examenul de admitere in facultate sau la Testele Nationale, dupa caz, nota cinci. Singurul asa-zis obstacol in calea admiterii lor este faptul ca, la inscriere, trebuie sa prezinte o recomandare scrisa din partea unei organizatii civice, culturale sau politice a rromilor, legal constituita, prin care se atesta „apartenenta lor la etnia rroma, si nu faptul ca fac parte din respectiva organizatie“. Mai exact, puradelul impreuna cu parintele trebuie sa se prezinte la una din cele 20 de organizatii existente in Romania cu buletinul si, dupa o scurta discutie cu solicitantii , reprezentantii organizatiilor le elibereaza, fara nicio problema, mult-asteptatul certificat. Dupa cum stim cu totii, in buletin este trecut atat la rromi, cat si la romani aceeasi cetatenie, si anume romana. Ceea ce inseamna ca documentul solicitat pica, ramanand in discutie doar conversatia intre „patru ochi“ a parintelui cu reprezentantul organizatiei de profil. „Pana in momentul de fata, am eliberat 20 de astfel de certificate. Toti solicitantii au beneficiat de ele“, ne-a declarat unul dintre salariatii Asociatiei Romani Criss.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.