Un sfert dintre apartamentele din Romania sunt debransate de la sistemul centralizat de incalzire si peste 20% dintre orasele resedinta de judet au renuntat partial sau in totalitate la serviciile regiilor locale de termoficare, optand pentru alte mi
Un sfert dintre apartamentele din Romania sunt debransate de la sistemul centralizat de incalzire si peste 20% dintre orasele resedinta de judet au renuntat partial sau in totalitate la serviciile regiilor locale de termoficare, optand pentru alte mijloace de incalzire. Din totalul celor 2,2 milioane de apartamente din Romania racordate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, proprietarii a aproape 600.000 de locuinte (reprezentand unul din patru consumatori) au renuntat la acest serviciu, conform raportului "Termia" 2006 realizat de portalul national de administratie publica. Locuitorii oraselor Satu Mare, Baia Mare, Sfantu Gheorghe si Slatina au debransat in totalitate locuintele de la regiile locale de termoficare, alegand alte mijloace de incalzire, precum centralele de apartament, cele de bloc sau convertoarele pe gaze naturale. Un alt numar important de cereri de debransare au fost inregistrate in Targu Jiu (circa 97% din numarul total de apartamente), Slobozia (95,9%), Calarasi (95,6%), Sibiu (92,8%), Alba Iulia (87,5%) si Zalau (circa 85%). La serviciul centralizat de incalzire din Bucuresti au renuntat, pana in aprilie 2006, proprietarii a 42.000 apartamente, dintr-un total de 600.000 locuinte. "In tara, numarul locuintelor debransate de la sistemele de termoficare a inceput sa creasca in 2000, cand piata a fost invadata de centralele termice de apartament, valorile maxime de debransari fiind inregistrate in perioada 2002-2003", se arata in document.
Raportul aminteste ca sectorul national energetic este "in mare masura imbatranit" si necesita investitii masive pentru modernizare, mai mult de 32% dintre echipamente avand o vechime mai mare de 30 ani, iar alte 50% dintre sisteme au o durata de functionare cuprinsa intre 20 si 30 ani. Studiul releva ca doar 0,7% dintre capacitati au o vechime mai mica de 10 ani. Investitiile totale necesare pentru modernizarea intregului sector energetic, in perioada 2006-2015, sunt estimate de Ministerul Economiei si Comertului la 6,85 miliarde dolari, dintre care 1,8 miliarde dolari pentru sectorul termoelectric.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.