Cine ne va fila?
Scandalurile din politica romaneasca se tin lant. Miza nu este reprezentata numai de controlul asupra institutiilor politice, ci si de controlul asupra serviciilor secrete romanesti. Mai mult decat atat, Guvernul nici nu vrea

Cine ne va fila?
Scandalurile din politica romaneasca se tin lant. Miza nu este reprezentata numai de controlul asupra institutiilor politice, ci si de controlul asupra serviciilor secrete romanesti. Mai mult decat atat, Guvernul nici nu vrea sa auda de puteri sporite pentru ofiterii de securitate. Apropiatii lui Tariceanu din Guvern au anuntat deja ca legile sigurantei nationale - trimise de Palatul Cotroceni - vor fi modificate drastic. Primul pas a fost facut: Legea-cadru a securitatii nationale prezentata de Guvern, daca va ramane neschimbata, modifica automat legile sigurantei nationale formulate de Presedintie.

Cu alte cuvinte, in momentul de fata Tariceanu, prin proiectul-cadru de lege cu privire la securitatea nationala, vrea sa-si subordoneze doua servicii secrete: Serviciul de Protectie si Paza si Serviciul de Telecomunicatii Speciale. In momentul de fata, cei doi directori ai celor doua servicii mai sus amintite sunt la mana presedintelui si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Prima miza: Puterea!STS
Potrivit actualei legislatii, conducerea Serviciu lui de Telecomunicatii Speciale este asigurata de un director cu rang de secretar de stat, numit de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, la propunerea presedintelui acestuia. Directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale raspunde in fata Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru activitatea pe care o desfasoara si prezinta acestuia rapoarte anuale.

SPP
De asemenea, Serviciul de Protectie si Paza este condus de un director, cu rang de secretar de stat, numit de presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Nici o diferenta
Actuala legislatie cu privire la cele doua servicii este aproape neschimbata in proiectul plecat de la Cotroceni cu privire la activitatea de informatii, contrainformatii si securitate. Astfel, in articolul 18, alineatul 3 se arata: directorul SPP si cel al STS se numesc „in functie de presedintele Romaniei cu avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii“.

Solutia guvernamentala
Guvernul este nemultumit de actuala legislatie cu privire la cele doua servicii. Astfel, Tariceanu vrea sa transforme SPP intr-o Directie care sa fie o structura departamentala in cadrul Mnisterului Administratiei si Internelor. Aceeasi solutie a fost aleasa si pentru STS. Prin urmare, Directia de Telecomunicatii Speciale, potrivit Guvernului, trebuie sa fie o structura departamentala in cadrul Ministerului Tehnologiei Informatei, iar directorul acesteia ar trebui sa aiba rang de secretar de stat in acest minister. Mai mult, Guvernul vrea ca si Comunitatea Nationala de Informatii (structura formata recent si care potrivit legii de informatii si contrainformatii plecate de la Cotroceni este controlata de Presedinte) sa intre sub controlul Parlamentului.

A doua miza: Lupta pentru imagine
Razboiul dintre cele doua Palate se duce si la nivelul imaginii. Legea privind activitatea de informatii si contrainformatii si securitate formulata de Palatul Cotroceni prevede cateva lucruri ciudate.
Astfel, in capitolul „Amenintari la securitatea nationala“, proiectul de lege arata urmatoarele: „(7) activitatile retelelor internationale ale crimei organizate - traficul de droguri si persoane, contrabanda, evaziune fiscala, spalare de bani - care aduc atingere grava ordinii de drept interne si internationale; (8) Periclitarea activitatii autoritatilor publice si a institutiilor statului prin acte de coruptie, influentarea si deturnarea deciziilor in scopuri contrare interesului national“.

Articolul 49 spune cui trebuie sa ceara ofiterii de informatii autorizatia pentru a monitoriza diverse activitati, insa, la articolul 55, apare o problema.

Abuzul
Iata ce spune articolul 55 din proiect:
„Art. 55 (1) In situatii deosebite, care impun inlaturarea unor pericole iminente pentru securitatea nationala, activitatile prevazute de art.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.