Cel putin o zecime din lucrarile de la bacalaureat vor fi recorectate in toate judetele, apoi se va face o analiza si vor fi luate masuri drastice impotriva profesorilor care au supraevaluat testele scrise, a anuntat ministrul Educatiei si Cercetari
Cel putin o zecime din lucrarile de la bacalaureat vor fi recorectate in toate judetele, apoi se va face o analiza si vor fi luate masuri drastice impotriva profesorilor care au supraevaluat testele scrise, a anuntat ministrul Educatiei si Cercetarii, ieri, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia. Mihail Hardau a avut o intalnire cu inspectorii scolari generali din intreaga tara, in cadrul careia au fost dezbatute posibilele modificari ale metodologiei testelor nationale si examenului de bacalaureat, dupa problemele aparute in acest an. Hardau a precizat ca, la nivelul tarii, au fost recorectate de reprezentantii MEd.C 1.839 de lucrari, din care peste 1.300 au fost supraevaluate inainte. Ministrul a spus ca au existat lucrari la care intre cea de-a treia si a patra corectura nota a fost cu 1,5 puncte mai mica, informeaza corespondentul Mediafax. "Voi lua masuri drastice impotriva acestor profesori corectori daca se va dovedi ca au supraevaluat lucrarile. Nu e normal sa gasim lucrari de 10 cu greseli de gramatica", a spus ministrul. In acest an, promovabilitatea la bacalaureat a crescut, la nivel national, dupa solutionarea contestatiilor, cu mai putin de un procent, respectiv de la 79,56 la 80,48%.
Hardau a anuntat, totodata, ca raportul privind furtul subiectelor la limba romana de la examenul de bacalaureat a fost finalizat, dar a refuzat sa nominalizeze persoanele vinovate. Hardau a spus ca raportul a fost inaintat Parchetului. El a refuzat sa ii nominalizeze pe cei vinovati, spunand doar ca este vorba despre sase persoane. Potrivit ministrului, impotriva acestora nu au fost dispuse sanctiuni administrative pentru ca "ar fi puerile dupa ce s-a intamplat acolo".
Studentii vor propriul DNA
Pe de alta parte, ministrul Hardau a declarat ca sustine demersul studentilor care vor sa ii demaste pe profesorii ce iau mita. El a spus ca exista coruptie si la nivelul sistemului universitar, precizand ca in ultima perioada tot mai multi studenti din diferite centre universitare sau reprezentanti ai unor organizatii studentesti i-au adus la cunostinta diferite nereguli. Mihail Hardau nu a dorit sa dea exemple de universitati in care exista suspiciuni de coruptie, insa a precizat ca sunt ingrijorator de multe, unele chiar centre universitare cu traditie. "Acum au inceput sa-mi vorbeasca si studentii. Doresc sa infiinteze un fel de DNA al lor prin care sa demaste profesorii care iau spaga. Sunt universitati in care se practica acest lucru. Sunt ingrijorator de multe. Este o plaga de imoralitate care trebuie extirpata (...). Trebuie, pana la urma, sa terminam cu aceasta mascarada din invatamant", a afirmat Hardau.
Ministrul a prezentat cazul pe care i l-a povestit un student, lider al unei organizatii studentesti, care i-a spus ca un supraveghetor i-a cerut la un examen sa rezolve subiectele pe care apoi le-a dat tuturor candidatilor. "Supraveghetorul l-a intrebat direct: <<Tu esti olimpic la fizica, nu-i asa? Fa repede subiectele>>. Apoi, toata lumea a primit subiectele rezolvate de olimpic. Nu e normal (...). Nu trebuie sa avem nevoie de jandarmi in scoli. Noi trebuie sa ne pazim de noi" a adaugat Hardau. Ministrul a spus ca va sprijini orice initiativa a studentilor de a organiza flagrante profesorilor care cer mita sau iau mita si apoi va trimite Justitiei aceste cazuri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.