Premierul Tariceanu va sta cu piciorul stang imobilizat intr-o atela ghipsata timp de trei saptamani, la domiciliu, dar va continua sa isi desfasoare normal activitatea, semnand documente si dialogand telefonic cu ministrii, urmand sa se deplaseze si
Premierul Tariceanu va sta cu piciorul stang imobilizat intr-o atela ghipsata timp de trei saptamani, la domiciliu, dar va continua sa isi desfasoare normal activitatea, semnand documente si dialogand telefonic cu ministrii, urmand sa se deplaseze si la Palatul Victoria, daca va fi necesar. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a aratat ca agenda cu documente a premierului este "foarte consistenta" si ca acesta dispune la domiciliu de toate conditiile necesare indeplinirii atributiilor, inclusiv de liniile de comunicatii speciale. Oana Marinescu a tinut sa transmita, din partea lui Tariceanu, multumiri tuturor persoanelor care i-au formulat mesaje de incurajare, inclusiv motociclistilor care au venit la spitalul Elias pentru a-i oferi premierului un buchet de flori.
In vizita
la prieteni
Referindu-se la accidentul in care a fost implicat Tariceanu, purtatorul de cuvant al Executivului a tinut sa precizeze ca primul-ministru se ducea "la niste prieteni" in seara in care a suferit accidentul de motocicleta si a derapat din cauza carosabilului, in momentul in care a virat la dreapta, intr-o curba. Oana Marinescu nu a dezvaluit insa numele prietenilor premierului sau al localitatii spre care se indrepta Tariceanu, mentionand doar ca seful Guvernului era insotit de un echipaj al Serviciului de Protectie si Paza. "Pot sa va spun ca prim-ministrul se deplasa pe drumul judetean 101, a intrat intr-o curba cu viraj la dreapta, a derapat din cauza nisipului, pietrisului si a carosabilului valurit, iar coliziunea s-a produs pe contrasens", a spus, citata de Mediafax, Oana Marinescu.
La cutit
Altfel, medicul Doru Filipescu de la Spitalul, de la Spitalul "Sfantul Ioan" din Capitala, unul dintre specialistii cu mare experienta in chirurgia laparoscopica a genunchiului, a precizat ca o interventie de reconstructie a ligamentelor si meniscului, in cazul premierului Calin Popescu Tariceanu, ar putea fi facuta peste cateva luni. Doctorul Filipescu, care l-ar putea opera si pe premier, a explicat ca Tariceanu are o ruptura complexa de ligamente si menisc mediu spre grav. Din grupul de ligamente lezate total sau partial, unele se refac in totalitate, ortopedic, iar altele doar partial. Ligamentele incrucisate sunt rupte complet si pentru reconstructia lor ar fi nevoie de o interventie chirugicala care se realizeaza laparoscopic. Interventia poate fi realizata la doua-trei luni de la producerea traumatismului. De asemenea, pacientul are rupt 10-15 la suta din ligamentul posterior.
Daca ar fi vorba despre un sportiv de performanta, operatia ar fi realizata urgent, insa nu este cazul premierului, care are si alta varsta decat performerii, astfel incat interventia poate fi realizata mai tarziu. Filipescu, in care, potrivit unor surse medicale, premierul are mare incredere, a apreciat ca o operatie se impune pentru o mai buna stabilitate si pentru a evita "un anume joc in genunchi".
Potrivit specialistului, recuperarea incepe imediat si este de doua feluri. Prima este prin imobilizare ferma in ghips - asa cum s-a procedat miercuri - pentru o perioada de doua-trei sau chiar patru saptamani, timp in care pacientul se poate deplasa usor cu un cadru sau carja, fara sa puna piciorul in pamant. In al doilea rand, pentru recuperare se va purta o proteza, pacientul avand posibilitatea sa miste progresiv genunchiul. Doctorul a adaugat ca meniscul extern nu reprezinta o urgenta si ca poate fi reconstruit odata cu reconstructia ligamentelor. (G.T.)
Rockerul Tariceanu
Editia electronica de ieri a publicatiei Financial Times prezinta accidentul de motocicleta in care a fost implicat premierul Calin Popescu Tariceanu, despre care spune ca este un iubitor al motocicletelor si muzicii rock care ar impresiona si supereroii de benzi desenate. "Fara indoiala fan al filmului clasic Easy Rider, Calin Tariceanu, premierul Romaniei, ar fi putut alege o piesa de pe coloana sonora a filmului ca mesaj pentru presa care s-a adunat, marti seara, in fata unui spital din Bucuresti, asteptand noutati despre sanatatea sa. <<It's Alright Ma, I'm Only Bleeding>> ar fi spus totul", apreciaza Financial Times. Publicatia relateaza pe scurt accidentul in care a fost implicat primul-ministru si ranile suferite de acesta, dar considera ca "Tariceanu este un om greu de oprit". Ziarul mai aminteste ca, saptamana trecuta, Calin Popescu Tariceanu a mers la Budapesta pentru a urmari concertul lui Eric Clapton si a revenit la Bucuresti la 3 dimineata.
In continuare, Financial Times citeaza corespondentul ziarului Observer in Romania, care sustine ca ultimele intamplari ar fi fost "un pic prea mult pentru cei 54 de ani ai lui Tariceanu", dar conchide ca, totusi, "Captain America (n.r. - un cunoscut supererou de benzi desenate) ar fi fost impresionat".
Audiere la Parchet
Soferul autoturismului Ford Mondeo, lovit de motocicleta premierului Calin Popescu-Tariceanu, a fost audiat, ieri, de procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Conducatorul auto, D.S.I., a fost chemat la Parchetul instantei supreme pentru a da detalii in legatura cu imprejurarile in care s-a produs accidentul de marti seara. Acesta este angajat al companiei DuPont Romania, societate in proprietatea careia se afla si autoturismul Ford Mondeo, si detine permis de conducere din anul 2002. Pana in momentul de fata el nu a mai fost implicat in alte accidente de circulatie rutiera. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.