Omar Hayssam a plecat. La munte sau la mare, in Siria, Liban sau Venetia. Nimeni nu stie. Dar toata lumea il cauta. La scurt timp dupa disparitia sirianului, a inceput jocul de-a aruncarea pisicii. Fiecare institutie "o lua de coada" si o arunca pute
Omar Hayssam a plecat. La munte sau la mare, in Siria, Liban sau Venetia. Nimeni nu stie. Dar toata lumea il cauta. La scurt timp dupa disparitia sirianului, a inceput jocul de-a aruncarea pisicii. Fiecare institutie "o lua de coada" si o arunca puternic peste gardul vecinilor cu atributii specifice in acest caz. De fiecare data pisica ajungea la Parchetul General. Cum a fost posibil ca Omar sa plece? Nimeni nu a dat vreo explicatie pana acum.
ZIUA este insa in masura sa prezinte unul dintre raspunsurile privind aceasta intrebare: cu ajutorul procurorului Ciprian Nastasiu. Care a ignorat recomandarile sefilor sai: Ilie Botos si Daniel Ticau. Nastasiu a cerut instantei eliberarea lui Omar. Acesta a solicitat in mod expres sa fie desemnat procuror de caz, contrar procedurii, la sedinta in care sirianul a fost pus in libertate.
Fostul procuror general al Romaniei ne-a declarat, ieri, ca avertizarea serviciilor referitoare la faptul ca Omar Hayssam vrea sa paraseasca tara a ajuns la procurorul Ciprian Nastasiu. "Acea avertizare despre care vorbiti a fost trimisa de mine procurorului de caz. Eu si seful DIICOT de la acea vreme, Daniel Ticau, in momentul in care am trimis hartia procurorului de caz, care este suveran pe dosar, am facut recomandari, cu indrumari exacte pentru a se lua toate masurile legale de catre acesta pentru a preintampina fuga lui Omar Hayssam", ne-a declarat Ilie Botos. Intrebat ce a facut procurorul Nastasiu, Botos ne-a declarat: "Intrebati-l pe el". Declaratia lui Ilie Botos este sustinuta si confirmata si de procurorul Daniel Ticau. Acesta a spus ca in perioada in care s-a aflat la conducerea DIICOT a primit informatii de la serviciile secrete prin care era anuntata plecarea lui Omar Hayssam din tara. "Acea sesizare a fost trimisa in timpul in care eu m-am aflat la conducerea DIICOT", a precizat Daniel Ticau.
In schimb, Marcel Sampetru ne-a declarat ca nu stie de hartia despre care vorbeste Ilie Botos, insa daca fostul procuror general a spus ca exista, inseamna ca asa e. "Nu stiu de hartia de care imi spuneti. Dar daca domnul Ilie Botos a facut aceasta declaratie, inseamna ca ea exista. Daca si domnul Ticau a spus ca s-a primit avertizarea de la servicii, inseamna ca exista. Concluziile le trageti dumneavoastra in urma unei anchete jurnalistice", a spus Sampetru.
Specialistii in drept sustin ca procurorul Ciprian Nastasiu, avand aceste informatii furnizate de serviciile secrete, putea solicita instantei, potrivit art. 148 din Codul de Procedura Penala, reincarcerarea sirianului.
Conform art. 148, indice C, "masura arestarii inculpatului poate fi luata cand in cursul judecatii sunt date ca inculpatul urmareste sa se sustraga urmaririi penale". Datele existau, fusesera furnizate de servicii, Ilie Botos si Daniel Ticau trimisesera hartia lui Nastasiu cu recomandarea ca acesta sa ia toate masurile legale pentru a preintampina aceasta situatie. De ce nu a luat masuri procurorul Nastasiu, numai el stie. Intentie sau neglijenta? De ce tace? Consiliul Superior al Magistraturii a deschis o ancheta. Ramane de vazut ce se va intampla. Momentan pisica a ramas infipta in biroul procurorului de caz.
Ticau confirma
Procurorul iesean Daniel Ticau, fost sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) pana pe 1 iulie a recunoscut, ieri, ca in perioada in care s-a aflat la conducerea directiei a primit informatii de la serviciile secrete prin care era anuntata plecarea lui Omar Hayssam din tara. "Acea sesizare a fost trimisa in timpul in care eu m-am aflat la conducerea DIICOT", a declarat procurorul. Fiind intrebat daca a luat vreo masura pentru a preveni o eventuala plecare din tara a lui Omar Hayssam, Ticau a declarat ca la aceasta intrebare trebuie sa raspunda actuala conducere a DIICOT. "Pentru ca eu nu mai sunt la conducerea DIICOT, nu pot sa-mi exprim decat o parere personala in legatura cu ceea ce s-a intamplat cu Omar Hayssam, insa acest lucru il voi face dupa ce actuala conducere a DIICOT va avea o pozitie oficiala", a explicat acesta, lasand sa se inteleaga ca a incercat sa-si faca datoria, insa nu a putut sa opreasca plecarea lui Hayssam din tara. Trebuie mentionat ca in aceeasi perioada in care Hayssam nu a mai fost de gasit, procurorul iesean si-a luat concediu. (Catalin BOACNA - ZIUA de Iasi)
Cercetari la CSM si Parchet
Comisiile de disciplina ale Consiliului Superior al Magistraturii au dispus efectuarea cercetarii prealabile in cazul Soficai Dumitrascu, judecatorul care l-a eliberat pe Omar Hayssam, si al procurorului Ciprian Nastasiu, concluziile actiunii disciplinare urmand sa fie emise dupa finalizarea anchetei administrative prealabile. CSM a dispus, in 21 iulie, efectuarea verificarilor necesare de catre Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului, cu privire la cazul Omar Hayssam. In urma verificarilor preliminarii efectuate de Inspectia Judiciara, au fost sesizate Comisia de disciplina pentru judecatori, in ceea ce o priveste pe Sofica Dumitrascu, judecator la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia I-a penala -, si Comisia de disciplina pentru procurori, in ceea ce il priveste pe Ciprian Nastasiu, procuror la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Prin rezolutiile din data de 26 iulie 2006, Comisiile de disciplina au dispus, in cadrul procedurii disciplinare, efectuarea cercetarii prealabile, urmand sa se pronunte asupra actiunii disciplinare dupa finalizarea anchetei administrative prealabile.
Altfel, Ministerul Justitiei a trimis, ieri, catre Parchetul Curtii de Apel Bucuresti plangerea penala a Administratiei Nationale a Penitenciarelor impotriva medicului Constantin Tanasescu, de la Penitenciarul Rahova, acuzat de abuz in serviciu si fals intelectual.
Mandatul de arestare, la Interpol
Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca a trimis, in urma cu doua zile, statelor membre Interpol cererea de arestare provizorie in vederea extradarii a lui Omar Hayssam, imediat dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a emis mandatul de urmarire inetrnationala a sirianului.
"Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala" Biroul National Interpol, in baza mandatului de urmarire internationala emis de Curtea de Apel Bucuresti, a instituit masura urmaririi internationale fata de Omar Hayssam, transmitand Secretariatului General Interpol si statelor membre ale acestei organizatii, cererea de arestare provizorie in vederea extradarii celui in cauza in favoarea Romaniei", a precizat Ministerul Administratiei si Internelor. Totodata, procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) continua cercetarile fata de Omar Hayssam privind trecerea frauduloasa a frontierei de stat a Romaniei.
Opinia specialistilor
ZIUA a stat de vorba cu mai multi avocati pentru a afla daca procurorul Ciprian Nastasiu trebuia sau nu sa sesizeze instanta si sa ceara reincarcerarea lui Hayssam dupa ce a fost informat ca acesta ar intentiona sa paraseasca Romania.
Aurelian Pavelescu
Fara discutii ca da. Putea sa solicite reincarcerarea lui. Procurorul ar trebui cercetat pentru abuz in serviciu si favorizarea infractorului. In orice caz nu pot fi lipsiti de culpa nici Ilie Botos si ceilalalti din conducerea Parchetului pentru ca era o problema de siguranta nationala. Pe de alta parte, eu cred ca este inca o proba ca aceasta fuga a fost realizata de autoritati, ca autoritatile l-au scos pe Omar. Mai e o problema. Din ce motiv stiind ca vrea sa paraseasca tara, Virgil Ardelean nu l-a mai filat pe Omar? Faptul ca atat SRI cat si Doi s'un sfert (n.r. - DGIPI) nu l-au mai monitorizat este o incalcare a legii.
Ioan Mustata: Ciprian Nastasiu trebuia sa sesizeze instanta
Procurorul de caz trebuia sa sesizeze instranta care sa se pronunte privind revocarea masurii de eliberare a lui Omar Hayssam. In cazul in care exista indicii temeinice si probe ca inculpatul incearca sa se sustraga de la urmarirea penala sau de la proces se poate dispune reincarcerea acestuia. In cazul in care masura de arestare preventiva a fost revocata, se poate dispune reincarcerarea inculpatului. Se spune cat se poate de clar in articolul 148 din Codul de procedura penala. Deci procurorul trebuia sa se duca la Curtea de Apel si sa ceara rearestarea preventiva a lui Omar Hayssam.
Catalin Dancu: Trebuia sa ceara reincarcerarea
Sigur ca da. El trebuia sa sesizeze instanta. In cazul in care a existat o asemenea avertizare, o asemenea nota, procurorul de caz trebuia sa se duca in fata instantei si sa ceara reincarcerarea lui Omar.
Avocat Dumitru Radescu, fost judecator: As fi solicitat inlocuirea masurii
Daca eram Nastasiu as fi solicitat instantei de judecata care a dispus masura in temeiul art. 139, aliniat 1, Cpp, raportat la art. 136, lit c si d, inlocuirea masurii obligarii de a nu parasi tara cu aceea a arestarii preventive pentru cel putin doua considerente. Primul este sesizarea serviciilor care invederea pericolul de a parasi tara de catre Hayssam si al doilea avandu-se, in vedere ca motivele initiale pentru care a fost pus in libertate nu au fost confirmate ca nu s-a probat ca inculpatul suferea de cancer in metastaza.
Precizare
In data de 26 iulie ZIUA a publicat un articol care continea mai multe declaratii ale avocatului Gheorghita Mateut, fost aparator al lui Omar Hayssam. Materialul respectiv a fost preluat de pe agentia de presa Mediafax, care la randul ei il preluase din cotidianul "Ziarul Clujeanului". Profesorul Gheorghita Mateut a dezmintit informatiile aparute in acel articol. Avocatul Gheorghita Mateut a precizat de asemenea ca nu a dat astfel de declaratii (cele aparute in articol) nici unui reporter de la ziarul mai sus amintit.
Clasa politica se pronunta
George Scutaru: Omar a beneficiat de complicitatea unor institutii
Deputatul PNL George Scutaru a declarat, ieri, ca sirianul Omar Hayssam a beneficiat de complicitatea unor autoritati, iar disparitia sa este "o palma" pentru toate institutiile, de la Presedintie pana la Politia de Frontiera. Scutaru a spus ca Hayssam a fost apropiat al unor lideri PSD, printre care fostul presedinte Ion Iliescu si fostul prefect de Buzau, senatorul Ion Vasile. "Hayssam a beneficiat de complicitatea unor institutii, ca nu s-a plimbat cu avionul prezidential al lui Basescu sau Tariceanu. S-a plimbat cu Ion Iliescu. Era vedeta iesirilor prezidentiale, iar acum a iesit din tara nu prin fax, nu prin DHL. A iesit cu ajutorul unor oameni din Politia de Frontiera. Serviciile secrete in loc sa-l monitorizeze, dau acum vina unul pe altul", a spus deputatul PNL. Scutaru este de parere ca Omar Hayssam "a gasit niste nise si folosindu-se de relatiile din sistem a putut sa plece. Este o palma la adresa tututor institutiilor, de la Presedintie pana la Politia de frontiera".
Facand referire la datoriile pe care le inregistreaza firmele lui Omar Hayssam, parlamentarul PNL a declarat ca AVAS incearca sa recupereze din creante, insa acest lucru se realizeaza destul de dificil in conditiile in care "Hayssam a trecut prin sapte maini aceste firme". Scutaru a apreciat ca sirianul a dovedit o abilitate extraordinara in a-si face pierduta orice urma in ce priveste Foresta Nehoiu. "E foarte greu, legal, sa recuperezi ce a facut Hayssam sa dispara de la Nehoiu", a spus Scutaru.
Mircea Geoana: Basescu sa spuna ce s-a intamplat cu Hayssam
Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat, ieri, la iesirea de la sedinta comuna a Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa vina in Parlament "sa spuna ce s-a intamplat cu Hayssam si ce viziune are despre securitatea nationala". El a mentionat ca toate partidele, cu exceptia PD-ului, au solicitat constituirea unei comisii de ancheta pentru a se afla adevarul in cazu Hayssam. "Toate partidele politice din Parlament, cu exceptia PD-ului, sustin ca este inacceptabil sa nu aflam intregul adevar privind modul rusinos in care Hayssam a plecat din tara. De aceea, dupa finalizarea anchetelor comisiilor de specialitate, trebuie sa constituim o comisie parlamentara de ancheta pe cazul Hayssam. Se incearca prostirea opiniei publice", a opinat Geoana. "In concluzie, exista o larga majoritate in Parlamentul Romaniei catre convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a se lua nota de demisia celor doi, pentru nominalizarea succesorilor lor, pentru o comisie speciala de ancheta pentru a afla adevarul despre plecarea lui Hayssam din tara si pentru a putea sa dam Romaniei un cadru de siguranta nationala adaptat circumstantelor actuale", a mai spus presedintele PSD. El a adaugat ca, in aceasta situatie, Basescu are obligatia sa dea unele explicatii in fata Parlamentului. "Nu in ultimul rand, presedintele Traian Basescu are obligatia sa vina in fata Parlamentului si sa spuna cum a gestionat criza Omar Hayssam. Nu trebuie sa acceptam sub nici o forma maniera in care presedintele incearca sa se derobeze de orice responsabilitate. De vina sunt sefii de servicii, de vina sunt, poate, si ministrii PD de la Justitie si de la Interne si este timpul ca presedintele sa vina in fata Parlamentului sa spuna ce s-a intamplat cu Hayssam si ce viziune are despre securitatea nationala", a afirmat Geoana.
Sebastian Vladescu: Omar exemplu pentru evazionisti
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca institutia pe care o conduce urmeaza toate procedurile legale pentru recuperarea datoriilor acumulate de omul de afaceri sirian Omar Hayssam. "Firmele la care Omar Hayssam era actionar majoritar, minoritar sau prin interpusi exista in continuare, iar vizavi de aceste datorii noi aplicam procedurile normale", a explicat ministrul. Sebastian Vladescu a dat exemplul Foresta Nehoiu, afirmand ca in cazul acesteia sirianul a dat dovada de o "abilitate extraordinara, motiv pentru care finantistii, impreuna cu celelalte organe de stat, vor putea foarte greu sa faca lumina". Ministrul Finantelor a mai spus ca activitatea lui Omar Hayssam este un exemplu pentru noi procese legislative antievazioniste. "Nu pot face un cadru legislativ sa acopere tot ce poate inventa un escroc", a conchis Vladescu.
Crin Antonescu: PD si PNL "nu vorbesc aceeasi limba" in cazul Omar
Liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, a apreciat, ieri, ca PD si PNL "nu vorbesc aceeasi limba" in cazul Omar Hayssam, subliniind ca democratii vad in institutia Parlamentului "un organ auxiliar" institutiei prezidentiale. "In toate regimurile democratice, Parlamentul este suveran. Nimeni nu poate veni sa-i spuna Parlamentului cand, cum si daca sa dea o anumita lege. Nu inseamna, insa, ca legile securitatii nationale nu trebuie discutate. Numai ca presedintele incearca sa convinga opinia publica de faptul ca intaiul terorist al tarii - Omar Hayssam - a disparut pentru ca nu s-au adoptat legile securitatii", a declarat deputatul liberal. El a afirmat ca Parlamentul il va invita pe seful statului la discutii pentru reintrarea in procedurile legale. "Parlamentul, in fata acestor atitudini, incearca sa invite si presedintele Romaniei sa reintram in procedurile legale si sa rezolvam aceasta criza de succesiune care este declansata", a completat Antonescu. Potrivit acestuia, Parlamentului nu i se poate reprosa nimic in acest caz, mai ales ca, "imediat ce au survenit aceste intamplari, si comisiile, si Birourile si presedintii celor doua Camere si-au indeplinit rapid atributiile".
De asemenea, el a precizat ca, in acesta problema, PD si PNL se afla pe poziti divergente. "In acesta chestiune, PNL si PD nu vorbesc aceeasi limba. Din punctul de vedere al democratilor, Parlamentul este un organ auxiliar al presedintelui Romaniei. Din punctul de vedere al PNL, institutia prezidentiala si cea parlamentara sunt doi stalpi ai sistemului de drept, care au raporturi foarte bine consfintite in Constitutie", a conchis Crin Antonescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.