Presedintele SUA si premierul Marii Britanii se intalnesc la Washington pentru a discuta un plan de solutionare a conflictului din Orient, pe fondul intensificarii raidurilor aeriene ale armatei israeliene asupra sudului Libanului. Un apel la ince
Presedintele SUA si premierul Marii Britanii se intalnesc la Washington pentru a discuta un plan de solutionare a conflictului din Orient, pe fondul intensificarii raidurilor aeriene ale armatei israeliene asupra sudului Libanului. Un apel la incetarea imediata a focului si un plan in doua etape de implicare a unei forte multinationale sunt principalele puncte ale unui proiect de rezolvare a conflictului din Orient. ""PACE INSELATOARE"". Planul, elaborat la Londra, urmeaza sa fie discutat de premierul britanic, Tony Blair, si presedintele SUA, George W. Bush, in cursul vizitei pe care liderul laburist a inceput-o ieri la Washington. Totul este ca Blair sa reuseasca sa il convinga pe Bush sa accepte planul, comenteaza presa din Marea Britanie, stiut fiind faptul ca liderul de la Casa Alba nu s-a grabit deloc sa ceara Israelului incetarea ofensivei militare. Chiar joi, Bush isi repetase rezervele asupra unui armistitiu in aceasta etapa a conflictului. El a avertizat cu privire la o pace ""inselatoare"", dupa care violentele ar putea reizbucni mai tarziu. De altfel, cea mai severa ""mustrare"" transmisa de SUA autoritatilor israeliene a fost inregistrata abia ieri. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat a reactionat la declaratia unui oficial israelian care spusese ca liderii lumii reuniti saptamana trecuta la Roma au dat Israelului unda verde pentru continuarea operatiunilor, din moment ce nu au cerut incetarea focului in declaratia comuna de la finalul reuniunii. ""Ideea potrivit careia conferinta de la Roma ar fi acordat o autorizatie pentru operatiunile israeliene din Liban este scandaloasa"", a apreciat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Adam Ereli, citat de AFP. O AMBASADA VIZATA. Ieri, aviatia israeliana si-a intensificat raidurile asupra sudului Libanului. Un centru de comanda al gruparii Hezbollah din orasul Tyr a fost distrus. In afara de neutralizarea capacitatilor militare, o miza extrem de importanta pentru Israel este insa capturarea liderului Hezbollah, seicul Hassan Nasrallah. Potrivit unor oficiali americani si israelieni citati de Washington Times, acesta s-ar ascunde in sediul unei misiuni straine de la Beirut. Banuielile oficialilor se indreapta spre Ambasada Iranului. In cazul in care vor fi confirmate, informatiile ar putea determina un atac aerian asupra ambasadei, ceea ce risca sa extinda actualul conflict, au afirmat sursele citate de Washington Times. IN ASTEPTARE
""Suntem gata sa studiem orice propuneri, intre care problema desfasurarii unei forte internationale cu conditia sa se respecte suveranitatea Libanului si sa se opreasca ofensiva israeliana""
Hassan Fadlallah
membru al aripii politice a Hezbollah ATACATI
""Pozitiile noastre au fost zilnic tinta directa sau indirecta a bombardamentelor israeliene, fie aeriene, fie de artilerie. Nu pare sa fi fost un lucru intentionat""
observator ONU decedat in Liban


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.