Ionut Lupescu, director general al FRF, a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca Sportul Studentesc va juca in Liga a II-a in sezonul competitional 2006/2007, deoarece nu detine licenta de club profesionist necesara activarii in prima d
Ionut Lupescu, director general al FRF, a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca Sportul Studentesc va juca in Liga a II-a in sezonul competitional 2006/2007, deoarece nu detine licenta de club profesionist necesara activarii in prima divizie, locul sau in Liga I urmand sa fie luat de Pandurii Tg. Jiu. Decizia a fost comunicata si LPF, care, ca for subordonat, a acceptat-o. "Personal, imi pare rau pentru fotbalistii de la Sportul Studentesc, dar suntem permanent controlati de UEFA, care ne da 300.000 de franci elvetieni pe an pentru licentiere", a declarat Lupescu, care a recunoscut, pana la urma, ca forul european a lasat decizia finala in cazul "studentilor" la latitudinea FRF! La randul sau, Florin Prunea, prezent si el in fata presei, a confirmat ca UEFA s-a ferit sa dea un verdict clar dupa o informare a FRF. "Sunt de acord ca regulamentele sunt perfectibile, chiar si manualul de licentiere este perfectibil", a spus Prunea. "Pentru returnarea licentei, UEFA a lasat la latitudinea fiecarei federatii daca este cazul, iar la noi, ca si in manual, nu este prevazuta nici o procedura. Asta inseamna ca se aplica regulamentele sportive. UEFA ne-a spus clar ca decizia apartine in totalitate si in toate cazurile asociatiilor nationale care au regulamente proprii si care sunt obligatorii pentru membrii sai", a mai precizat Prunea, confirmand astfel ca forul european nu a dictat retrogradarea Sportului Studentesc, ci doar a luat cunostinta de decizia federatiei de la Bucuresti. Astfel, cei doi oficiali ai FRF au acceptat ca punctele de vedere formulate de UEFA nu s-au referit expres la retrogradarea sau mentinerea a unei echipei in prima liga, ci la posibilitatile existente de reprimire a licentei de joc.
Sportul
era condamnat!
Aspectele juridice ale acestui caz au fost prezentate de Iustin Stefan, juristul FRF. "In titlul capitolului 4.3.4 din manualul de licentiere este prevazuta procedura returnarii licentei, insa, din punct de vedere juridic, aceasta procedura speciala este asemanatoare revizuirii din dreptul comun, daca si-a fi gasit aplicabilitate ar fi trebuit reglementata in mod expres in manual. UEFA a precizat ca a fost introdusa aceasta returnare a licentei pentru a indrepta anumite erori judiciare intervenite ca urmare a neacordarii acesteia precum prezentarea unor documente false si asa mai departe. Obiectul acestei proceduri ar fi cu totul altul decat cel solicitat de Sportul", a spus Stefan. Acesta a precizat ca articolul 4.3.4 prevede returnarea licentei numai in timpul sezonului competitional. "Acest articol si-ar fi gasit aplicabilitate in momentul in care ne-am fi aflat in timpul unui sezon competitional, iar licenta Sportului ar fi fost retrasa dupa ce a jucat cu cateva echipe si atunci era normal sa existe aceasta prevedere", a mentionat Stefan. Intrebat ce sanse mai avea Sportul sa se apere, din moment ce nu exista o procedura de reacordare a licentei, Stefan a raspuns: "Sportul avea sansa sa se apere in cadrul procesului de retragere a licentei. Comisia de Fond s-a pronuntat de doua ori. Tot acest proces de licentiere a venit in ajutorul cluburilor. Poate Sportul a crezut ca nu se aplica regulamentele, dar, din pacate, s-au aplicat".
Vinovat: Siman!
Prunea a mai afirmat ca Sportul a primit licenta cu doua conditii, sa prezinte un certificat de grefa, prin care sa demonstreze ca are litigii pe rol, si sa demonstreze ca are un raport incheiat cu creditorul prin care face dovada ca va plati datoriile la date exacte. "Din pacate, certificatul de grefa l-am respins pentru ca nu era timbrat, o situatie penibila, iar in cazul raportului Sportul a venit cu o cerere la FRF in care se angajeaza sa plateasca anumite sume, dar nu noi suntem creditorii ci Directia Finantelor Publice", a completat Prunea. Lupescu si Prunea au incercat apoi sa-l scoata drept vinovat pentru trimiterea Sportului in liga secunda pe patronul gruparii din Regie, Vasile Siman. "Comisia mai avea putin si il implora pe Siman sa plateasca datoriile", a spus Lupescu, fara a lamuri insa incidentul de marti, cand seful "studentilor" nu a putut sa inregistreze la FRF un act prin care dovedea ca a inceput plata datoriilor catre stat! "Sportul a platit 3 miliarde si a prezentat o hartie de la LPF, care nu are valoare, pentru ca trebuia specificat care sunt ratele care trebuie platite. Nu scria acolo ca LPF va opri banii si ii va varsa la Bugetul Statului", a adaugat Lupescu. De aceeasi parere a fost si Prunea. "Au ajuns federatia si liga sa dea peste cap inceputul de campionat din cauza unei singure persoane! Acest lucru este de neacceptat", a spus Prunea. Lupescu ar fi preferat ca sezonul 2006/2007 al Ligii I sa se dispute cu 17 echipe, dar in acest caz ar fi fost depasita decizia Adunarii Generale a FRF care a propus sistemul cu 18 echipe pentru prima liga. Comisia de Apel a Sistemului National de Licentiere a decis saptamana trecuta retragerea licentei clubului Sportul Studentesc, din cauza datoriilor inregistrate la bugetul statului pe anul 2005. Conform directorului de licentiere, Viorel Duru, gruparea din Regie are datorii la bugetul statului in valoare de 1,26 milioane RON. Patronul clubului din Regie, Vasile Siman, a facut luni o cerere de returnare a licentei la FRF, iar marti a anuntat ca a platit o parte din datorii. FRF a cerut in cursul zilei de miercuri lamuriri de la UEFA. Miercuri seara, federatia romana a considerat, pe baza raspunsului primit de la UEFA, ca Sportul Studentesc este retrograda in Liga a II-a. (MIG)
LIGA I - ETAPA 1
Programul meciurilor
Astazi
UTA ARAD - FC FARUL CONSTANTA (ora 18 - Telesport)
Arbitri: Al. Deaconu - M. Nagy, I. Onicas (O. Trandu)
Observatori: Al. Boc, G. Ionescu
CEAHLAUL PIATRA NEAMT - GLORIA BISTRITA (ora 20 - National TV)
Arbitri: V. Bratu - N. Marodin, C. Fecioru (I. Serea)
Observatori: D. Mihalache, C. Stefan
Sambata:
UNIREA URZICENI - POLITEHNICA IASI (ora 17 - Telesport), UNIV. CRAIOVA - FC VASLUI (ora 17 - TVR 2), "POLI" TIMISOARA - STEAUA (ora 21 - Antena 1).
Duminica:
OTELUL GALATI - CFR CLUJ (ora 17 - Antena 1)
PANDURII TG. JIU - RAPID (ora 18 - National TV)
JIUL PETROSANI - FC ARGES (ora 18 - Telesport)
FC NATIONAL - DINAMO (ora 20.30 - TVR 1)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.