Guvernul irakian si Natiunile Unite au lansat, ieri, oficial, Initiativa Internationala Compact, care prevede asigurarea sprijinului international pentru reconstructia tarii, in cadrul unui plan cu o durata de cinci ani sustinut de Banca Mondiala, re
Guvernul irakian si Natiunile Unite au lansat, ieri, oficial, Initiativa Internationala Compact, care prevede asigurarea sprijinului international pentru reconstructia tarii, in cadrul unui plan cu o durata de cinci ani sustinut de Banca Mondiala, relateaza Reuters. In declaratia de lansare, oficiali irakieni si reprezentanti ai ONU au reiterat angajamentul de combatere a coruptiei si de a lucra pentru ca tara sa ramana o natiune unita, federala si democrata, care, pana la finalizarea proiectului, sa aiba si o economie functionala."Initiativa Compact, coprezidata de Guvernul Irakului si Natiunile Unite cu sustinerea Bancii Mondiale, va incerca, in urmatorii cinci ani sa mobilizeze comunitatea si companiile internationale pentru a ajuta Irakul sa isi realizeze viziunea nationala", subliniaza comunicatul. Desi, pana in prezent, situatia tensionata din Irak a tinut departe investitorii straini, Guvernul de la Bagdad doreste sa revigoreze economia bazata pe exploatarea petrolului si sa reduca rata somajului.De asemenea, Irakul doreste sa obtina fondurile de milioane de dolari promise de statele donatoare, precum si sa semneze acorduri cu alte tari si companii multinationale pentru relansarea industriei petroliere si refacerea infrastructurii. Pe fondul acestei initiative, violentele din teren continua. Cel putin 25 de persoane au murit si alte 47 au fost ranite (intre care multti copii si femei) intr-o serie de explozii care au zguduit, ieri dimineata, cartierul siit Karrada, din centrul Bagdadului. Conform primelor informatii, prima explozie, provocata de o masina-capcana, a fost urmata de trei tiruri de mortier, intr-un atac coordonat in apropierea unei statii de benzina, noteaza Mediafax. Cartierul Karrada, cu populatie majoritara siita, este o zona comerciala considerata in general destul de linistita, unde se afla si sediul Consiliului suprem al revolutiei islamice din Irak, mai multe ministere, teatrul si bursa din Bagdad. Tot la Bagdad a mai avut loc, ieri, si un jaf ca-n filme. Un grup de barbati inarmati a atacat un convoi pentru transportul de fonduri apartinand unei banci si a furat 1,1 milioane de euro. Jefuitorii, imbracati in uniforme militare, au folosit camioane ale armatei, pentru a opri convoiul, pazit de 15 garzi. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.