Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca atrage atentia ca potrivit legislatiei in vigoare lucratorii admisi la selectiile organizate de OMFM trebuie sa transmita Oficiului o copie a contractului de munca, imediat ce acesta a fost semnat de catre tit
Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca atrage atentia ca potrivit legislatiei in vigoare lucratorii admisi la selectiile organizate de OMFM trebuie sa transmita Oficiului o copie a contractului de munca, imediat ce acesta a fost semnat de catre titular. Copia se poate transmite prin posta sau prin fax la nr. de telefon: 021/307.92.21. La momentul transmiterii copiei titularii trebuie sa mentioneze nr. de dosar si data la care au fost admisi. "Acest demers este necesar pentru ca OMFM si DMS sa poata veni in ajutorul dvs. atunci cand suntem sesizati cu privire la eventuale incalcari ale drepturilor dvs.", se precizeaza pe sit-ul oficial al OMFM.
Precizam ca angajatorii sunt obligati sa inmaneze lucratorului un exemplar al contractului de munca semnat. Din pacate, sunt cazuri in care reprezentantii angajatorilor, si in special ai celor din Spania, pacalesc muncitorii si nu le ofera nici un exemplar din contractele de munca. In plus, romanii sunt obligati sa semneze niste hartii in limba spaniola, fara a le fi prezentata o traducere in limba romana a actelor ce urmeaza a fi semnate. Adaugam ca potrivit paginii de Internet a Ambasadei Spaniei in Romania, pentru viza de rezidenta temporara si munca, ca angajat si/sau pe cont propriu, se percepe o taxa de 126 RON (contract mai mic de trei luni) si 194,40 (contract mai mare de trei luni).
Ghidul lucratorului roman
Tot in sprijinul celor care pleaca sa munceasca peste hotare, Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS) in parteneriat cu Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) vor pune la dispozitie brosuri cu informatii despre mai multe tari ale UE: "Ghidul lucratorului roman in Spania" ( Italia, Ungaria, Germania). Aceste pliante vor fi distribuite gratuit, incepand din luna august, la OMFM, DMS, precum si la structurile teritoriale ale Ministerul Muncii, prefecturi, primarii, institutii de invatamant, puncte de trecere a frontierei, asociatiile romanilor din strainatate. Realizarea brosurilor informative s-a facut in cadrul campaniei de informare "Alegeti migratia legala a fortei de munca!". Secretarul de stat in MMSSF Daniela Nicoleta Andreescu, coordonatorul DMS, ne-a declarat ca prin acest proiect, cele doua institutii isi propun sa vina in spijinul cetatenilor romani care doresc sa lucreze in afara tarii si carora li se incalca frecvent drepturile, pentru a-i ajuta sa isi cunoasca aceste drepturi, dar si obligatiile si pentru a-i indruma in vederea rezolvarii problemelor lor. De asemenea, OMFM atrage atentia ca persoanele care se adreseaza pentru a sesiza nereguli existente in derularea contractului de munca in strainatate, precum si la alte aspecte legate de obtinerea contractelor de munca, trebuie sa transmita Oficiului o serie de documente: copii dupa contractele avute in strainatate; copie a pasaportului cu toate filele ce contin vize, stampile, etc; copie Cartea de Identitate/Buletin de Identitate; copii dupa documentele privind angajamentul de intoarcere. Aurel Teodorescu, directorul OMFM, a precizat ca aceste documente sunt necesare DMS si OMFM in vederea intreprinderii demersurilor pe langa autoritatile competente straine pentru solutionarea problemelor sesizate. In plus, numarul contractelor de munca obtinute de lucratorii romani mediati de OMFM in primele sase luni din 2006 a fost de peste 32.000.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.