Cind vine vorba despre scos nasul in lume cu gind turistic, locuitorii vechiului continent se viziteaza intre ei.

Europenii s-au intins la peste 400 de milioane de sejururi de-a lungul unui an, conform datelor furnizate de Eurostat
Cind vine vorba despre scos nasul in lume cu gind turistic, locuitorii vechiului continent se viziteaza intre ei.

Europenii s-au intins la peste 400 de milioane de sejururi de-a lungul unui an, conform datelor furnizate de Eurostat intr-o statistica realizata la mijlocul acestei luni. Media la nivelul intregii Uniuni Europene trece de doua sejururi anuale, ce depasesc, la rindul lor, patru nopti de dormit in paturi straine. Cei mai scosi in lume sint francezii (2,7 sejururi), germanii (2,3) si britanicii (2,2). Romanii au adunat in schimb abia vreo doua milioane de escapade monitorizate de agentiile de turism in acelasi interval de timp, dupa cum releva cifrele Institutului National de Statistica.

Casa ramine casa

In ciuda marii Europe, turistii UE prefera in continuare tara de bastina (57%) pentru petrecerea vacantelor. In 12 dintre cele 25 de state membre, locuitorii graviteaza, prin urmare, in interiorul granitelor. In Grecia, Spania, Franta, Italia sau Portugalia, toate tari cu turism dezvoltat si cu locuinte de vacanta curente, peste 75% dintre locuitori nu ies nici in ruptul capului din spatiul national vital. La extrema cealalta se afla luxemburghezii, belgienii, slovenii, irlandezii si danezii, cu procente de iesiti pe alte plaiuri cuprinse intre 70 si 99%. Romanii se incadreaza in prima categorie: aproape o treime dintre conationali prefera arcul carpatic, litoralul si ce mai e prin preajma, in detrimentul destinatiilor de peste vama.

UE cu priza

Cind se hotarasc totusi sa treaca hotarul, doua treimi dintre europeni prefera sa se miste tot printre locuitorii cu stema UE, asa ca 17 dintre cele 25 de state membre se viziteaza mai degraba intre ele decit sa plece in escapade mai putin proxime. Singurii care prefera altceva decit marea familie europeana ramin in aceste conditii slovenii, letonii, lituanienii, grecii si francezii. Romanii pulseaza, la rindul lor, in ritm european, cele mai apreciate destinatii turistice raminind Italia (170 de mii), Spania (42 de mii), Grecia (38 de mii), Ungaria (36 de mii) si Franta (31 de mii). Cind se hotarasc sa schimbe continentul, romanii aleg America de Nord (18 mii de turisti), Australia si Oceania (6 mii) si Africa (4 mii).

Masina + Europa = love

Autoturismul si avionul sint mijloacele de transport cele mai uzitate de europeni atunci cind se astern la drum tihnit. 58%, respectiv un sfert dintre acestia aleg variantele mentionate. Cel mai bine par a se simti la volan slovenii, peste 80% din populatie alegind mersul pe patru roti, urmati de francezi (72%) si spanioli (71%). Irlanda si Marea Britanie prefera mai degraba sa vada lumea din avion, in timp ce pentru lituanieni, polonezi, letoni, maghiari si francezi trenul ramine inca la loc de mare cinste. Romanii ramin si ei fideli masinii, patru din cinci nelasind pentru nimic in lume volanul din mina, calea aerului fiind aleasa de 10% dintre acestia.

Hotelurile pierd teren

Tipul de cazare preferat de cei mai multi dintre europeni pare a fi cea de pensiune, in detrimentul hotelurilor. Agentiile de turism patimesc si ele la fel de mult, cei mai multi alegind sa faca rezervarile direct. Eurostat pune acest fenomen pe seama conexiunilor Internet din ce in ce mai numeroase pe care le detin micile pensiuni si care ofera astfel informatii extrem de detaliate asupra ofertei.

Cehii, danezii si austriecii sint cei mai mari scormonitori pe net, cu procente care trec de 70%, in timp ce suedezii si olandezii sint cei mai conservatori, alegind agentiile si touroperatorii.

Balticii cunosc lumea

Lituanienii si letonii au inregistrat cele mai mari cresteri intre 2004 si 2005 in materie de nopti petrecute prin hoteluri si alte stabilimente: 20%, respectiv 18%. Proportia de paturi ocupate in sezonul estival 2005 a fost cea mai ridicata in Cipru (90%), Grecia (89%) si Malta (86%).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.