Banca franceza Credit Agricole a majorat ieri oferta pentru numarul patru de pe piata bancara greceasca, Emporiki, de la 23,5 euro pe actiune, la 25 de euro.
Credit Agricole ramasese singura in cursa pentru Emporiki, dupa ce Bank of Cyprus si-
Banca franceza Credit Agricole a majorat ieri oferta pentru numarul patru de pe piata bancara greceasca, Emporiki, de la 23,5 euro pe actiune, la 25 de euro.
Credit Agricole ramasese singura in cursa pentru Emporiki, dupa ce Bank of Cyprus si-a anuntat saptamana trecuta retragerea din cursa.
Guvernul grec, care pana ieri considera ca vechea oferta subevalua banca, s-a declarat satisfacut de gestul francezilor: ''Am primit favorabil oferta ameliorata pentru Emporiki'', a declarat ministrul Finantelor, George Alogoskoufis, citat de agentia Reuters. ''Acest lucru ne dovedeste ca banca franceza are incredere in Emporiki si in economia Greciei'', a adaugat demnitarul. In total, valoarea bancii se ridica prin noua oferta la 3,3 miliarde de euro (fata de 3,1 miliarde la evaluarea precedenta).
Achizitia Emporiki, la care Credit Agricole era actionar de sase ani de zile, constituie cea mai mare investitie straina directa din Grecia.
Autoritatile elene urmeaza sa mai privatizeze in acest an alte trei mari banci, in speranta ca vor putea obtine astfel 1,6 miliarde de dolari cu care sa reduca rata de indatorare a tarii. Din perspectiva franceza, achizitionarea Emporiki este un pas extrem de important pentru Credit Agricole, care devine astfel a doua banca franceza pe piata greceasca dupa Societe Generale.
Banca spera ca prin aceasta miscare sa se apropie si mai mult de planul lansat in 2005, care vizeaza marirea cotei detinute de rezultatele externe pana la 50%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.