Normele de aplicare a Codului Fiscal vor fi finalizate pana la 15 octombrie, data la care va fi republicat si Codul Fiscal in forma aprobata de Parlament, a declarat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Catalin Doica. Principalele modi
Normele de aplicare a Codului Fiscal vor fi finalizate pana la 15 octombrie, data la care va fi republicat si Codul Fiscal in forma aprobata de Parlament, a declarat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Catalin Doica. Principalele modificari aduse Codului Fiscal sunt : scutiri la plata taxelor locale pentru companiile care investesc peste 500 de mii de euro, amanarea cu un an a aplicarii impozitului de 2% pentru veniturile din agricultura precum si majorarea taxei de inmatriculare mai ales pentru autoturismele poluante si cu o vechime mai mare de sase ani. Cat priveste vanzarea proprietatilor imobiliare, operatiunea va fi taxata diferentiat in functie de valoarea bunurilor si de durata de detinere a proprietatii acestora. Anul viitor impozitul pentru microintreprinderi va scadea la 2% din cifra de afaceri, urmand sa creasca progresiv pana la 3% in 2009. Impozitarea la cifra de afaceri nu se va aplica, insa, pentru companiile care obtin mai mult de 50% din venituri din activitatea de consultanta. Specialistii in IT scapa si anul viitor de impozit pe venit, iar cei care castiga pe piata de capital vor fi impozitati ca si pana acum, respectiv cu 16%.
Firmele ar putea acorda dividende si pe parcursul anului
Pe de alta parte, Catalin Doica a anuntat ca societatile comerciale ar putea plati dividende si in timpul anului, nu numai la sfarsitul exercitiului financiar, noua prevedere urmand a se regasi in legislatia privind societatile comerciale. "Ministerul Finantelor intentioneaza sa modifice legislatia societatilor comerciale. Noile reglementari au la baza legislatia fiscala, conform careia, din 2007, societatile bancare vor plati anual impozit pe profit, iar din 2008 toate firmele vor aplica aceasta regula dar cu plati anticipate in timpul anului. Acordarea de dividende in timpul anului este in interesul bugetului de stat, pentru ca se vor incasa impozite, dividendele fiind impozitate la sursa", a explicat Doica. Platile anticipate vor fi efectuate pornind de la profitul obtinut in anul anterior. Companiile care au inregistrat pierderi in anul precedent nu vor face plati anticipate. O alta modificare legislativa pregatita de Finante ar putea fi, potrivit lui Doica, acordarea de deductibilitati pentru cheltuielile cu cazare si transport fara a mai conditiona respectivele societati comerciale de obtinerea de profit.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.