Iulie 2006 se anunta cea mai fierbinte luna poloneza din 1779 incoace. La Varsovia, temperatura medie a lunii iulie - masurata 24 de ore, ziua (la umbra) si noaptea - se ridica in prezent la 23,3 grade, cu 5 grade peste norma, relateaza Gazeta Wyborc
Iulie 2006 se anunta cea mai fierbinte luna poloneza din 1779 incoace. La Varsovia, temperatura medie a lunii iulie - masurata 24 de ore, ziua (la umbra) si noaptea - se ridica in prezent la 23,3 grade, cu 5 grade peste norma, relateaza Gazeta Wyborcza. Ca si cand nu ar fi destul, informatiile din arhiva Institutului de Meteorologie si Hidrologie (IMH) la care a ajuns ziarul indica faptul ca atat de cald nu a fost poate niciodata la Varsovia, cu siguranta nu din 1779, adica de la inceputurile masuratorilor meteorologice. La fel este si in alte orase poloneze, cu toate ca despre ele nu exista date istorice. In ultima jumatate de secol, cea mai fierbinte luna a fost iulie 1994, insa cea din acest an se anunta si mai puternica. "Sase saptamani de canicula, aproape fara strop de ploaie! Asa nu a fost nici macar in 1994", declara prof Halina Lorenc de la IMH. De cativa ani, iulie este mai calduros decat in mod normal. In opinia profesorului, acesta este efectul schimbarilor de clima de pe Terra. "In Polonia au aparut la inceput ierni mai blande, acum li s-au adaugat seceta si verile fierbinti", explica prof. Lorenc. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.