Maine se va da starul in campionatul primei divizii (Liga I) cu numarul 89. Un campionat care porneste dintr-o furtuna cu fulgere si trasnete declansata in Regie si lichidata la Casa Fotbalului. Mai marii acestui sport au decis s-o ucida, dupa ce au

Maine se va da starul in campionatul primei divizii (Liga I) cu numarul 89. Un campionat care porneste dintr-o furtuna cu fulgere si trasnete declansata in Regie si lichidata la Casa Fotbalului. Mai marii acestui sport au decis s-o ucida, dupa ce au violat-o pe cea mai frumoasa echipa a editiei trecute, Sportul Studentesc. Motivele care au condus la retrogradarea acestei echipe sunt multiple, am tot scris despre ele, nu mai revenim, principalul fiind acela ca Sportul Studentesc a suparat pe multi dintre grangurii campionatului si astfel s-a pus problema lichidarii acestei formatii care n-a vrut sa intre in combinatii malefice cu nimeni. Prin urmare, sub auspiciile retrogradarii echipei care s-a batut in editia trecuta pana in ultimele etape pentru titlul de campioana se va da startul caravanei cele de a 89-a editii.
In aceasta pagina vom incerca sa va prezentam o scurta retrospectiva a campionatului primului esalon, dar si cateva date la zi ale celor 18 divizionare, pentru ca, iata, dupa o perioada nu prea indelungata, se revine la o Liga I cu 18 echipe, dar cu patru retrogradate, mai multe ca niciodata.

Chinezul anilor '20...

Primul campionat de fotbal in Romania, inainte de intregirea tarii, a fost castigat in 1910 de Olimpia Bucuresti care a recidivat si in 1911. O perioada scurta de timp intrecerea nu s-a disputat din cauza razboiului. Tara devenind Romania Mare (Dodoloata, cum ii spuneau politicienii vremurilor), sigur ca si aria campionatului s-a marit. Si mai ales a trecut din vechiul regat dincolo de munti. De altfel, trebuie neaparat de remarcat ca la Arad s-a si disputat, la sfarsitul secolului XIX, primul meci international de pe pamant romanesc. Incet-incet, campionatul a balansat dispre Bucuresti si Ploiesti spre Banat, pentru ca la orizont a aparut primul urias al fotbalului romanesc. S-a numit Chinezul Timisoara. Echipa si-a luat numele de Pavel Chinezul (un voinic din oastea lui Matei Corvin) si a fost infiintata de muncitorii de la caile ferate. In scurta vreme, dupa doua "zvacniri" ale Venusului, Chinezul a pus stapanire pe campionat, castigand de sase ori la rand intrecerea intre anii 1922 si 1927. Jucatorii intrati in legenda au aparut culorile acestei echipe, printre ei Vogl, Ritter, Tanzer, Tierjung, Wertzer, Steiner, Zombory. Cei mai multi jucau fotbal din placere in primul rand si numai dupa aceea se gandeau si la bani. A fost prima perioada romantica a fotbalului, perioada deceniului trei dominata de Chinezul. Pe vremea aceea campionatul se disputa pe zone, cu finala.

Batalie in doi pentru suprematie
Din toamna lui 1932 campionatul s-a disputat pana astazi sistem divizie. In a doua perioada romantica a fotbalului romanmesc, deceniul 4, lupta s-a dat pe viata si pe moarte intre reprezentantele Bucurestiului si Timisoarei. Intre Venus si Ripensia. Venus a castigat in 1932, 1934, 1937, 1938 si 1940, iar Ripensia in ceilalti ani. Fost un duel formidabil intre jucatori de talia lui Humis, Ionescu - Crum, David, Valcov, Bodola, pe de o parte si Bindea, Cotormani, Dobay, Beke, Pavlovici si Ciolac, pe de alta parte.
Doar al doilea razboi mondial a pus capat acestei dispute care s-a disputat in spiritul celui mai pur fair-play. Venus a mai incercat cate ceva pentru ca intrase sub custodia prefectului Capitalei Gabriel Marinescu, dar intotdeauna Venus o respecta pe Ripensia si Ripensia pe cea mai puternica echipa din capitala tarii. A intervenit insa razboiul si conflagratia mondiala le-a lichidat pe amandoua. Pentru ca dupa razboi alte vremuri au pus stapanire pe tara, care n-veau nici-o legatura cu tara!

Baronul ambitios, expulzat ca un infractor!
Imediat dupa razboi, un mare ambitios, baronul Neumann si-a pus in gand sa se razbune pe Timisoara. Avand destui bani si avand o echipa idol in Arsenalul londonez a facut mari eforturi si a infiintat-o pe ITA, care mai apoi a purtat si denumirea de UTA si Flamura Rosie. ITA anilor '47-'50 a fost insa o formatie care a facut gol in jurul ei si prapad in fotbalul romanesc. Ea a batut record dupa record, mai ales de eficacitate, cu jucatori adusi din toata tara, cum au fost Coco Dumitrescu, Petschovschi, Farmati, Bonihady, Vaczi, Reinhard.
Cum baronul fondator al echipei a fost expulzat cu bicicleta peste granitele tarii, echipa a inceput sa dea rateuri. A mai castigat un titlu in 1954, dupa care a dat... in primire. Si-a revenit dupa aproape 15 ani, cand a mai castigat de doua ori titlul, in 1969 si 1970.
UTA (ITA) a fost prima mare echipa de dupa razboi. Ea a lasat locul cretiilor noului regim instaurat cu ajutorul blindatelor Moscovei.

Echipele blindatelor moscovite
A inceput dominatia echipelor Armatei si Internelor, CCA (Steaua) si Dinamo. Cum de au ajuns aceste cluburi sa domine fotbalul romanesc timp de mai bine de 50 de ani. Simplu. Cand venea vremea incorporarilor, prima care ii lua cu arcanul pe jucatori era Steaua. Lua tot ce-si dorea. Ce ramanea revenea clubului Ministerului de Interne. Incet-incet intre cele doua s-a iscat o intrecere care de multe ori a depasit granitele fotbalului. In momentul cand Steaua a intrat pe mainile familiei dictatorului, balanta a inceput sa se incline in favoarea ei. Asa au inceput sa se adune titluri multe sub culorile albastru-rosu. Destule au ajuns insa si la baietii care mai tarziu au fost numiti "cainii rosii". Intotdeauna in cele doua tabere au evoluat si jucatori de mare valoare ca Apolzan, Alexandrescu, Tataru, Constantin, Voinescu, Sames, Piturca, Duckadam, Voinea, la Steaua, fratii Nuweiller, Nicusor, Dumitrache, Parcalab, Calinoiu, Cornel Dinu, Lucescu la Dinamo. Pe langa titlurile castigate, Steaua a izbandit insa si pe plan international castigand in 1986 si Cupa Campionilor! Cum perioada de domnie a celor doua a fost destul de lunga, fireste cu timpul au mai profitat si alte echipe de slabiciune acestora. A facut-o mai intai Petrolul Ploiesti, apoi a venit randul lui FC Arges, primul club de fotbal de dupa razboi, iar in final s-a nascut si Universitatea Craiova, echipa care, cum spunea cel mai mare jucator roman, Nicolae Dobrin, "Daca vrea te bate si sculata la miezul noptii din somn!" A fost Craiova Maxima, care a jucat cel mai modern fotbal al jumatatii de veac de dominatie comunista.

Craiova, ultima invingatoare
De altfel Universitatea Craiova este si singura echipa din provincie care a castigat un campionat dupa revolutie. Asta s-a intamplat in 1991, cand Steaua si Dinamo nu se dezmeticisera dupa schimbarea regimului. Cand s-au trezit ele la realitate au inceput din nou sa castige titlu dupa titlu. Numai Rapid s-a interpus intre ele, dar eforturile giulestenilor (dintotdeauna dusmanul lor de moarte) de multe ori par sortite esecurilor din cauza vechilor presiuni care au capatat valente noi.
Pentru ca si in fotbal a ajuns (sau a ramas) la putere sistemul ticalosit. Inainte de '89 se faceau la ordin, acum se face cu bani. Incat fair-play-ul cam rataceste pe meleagurile dintre Carpati - Dunare si Mare. Sub suspiciile retrogradarii Sportului Studentesc de sistemul ticalosit va incepe maine campionatul cu nr. 89. Sa speram ca va fi un campionat un pic mai curat decat precedentul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.