"Basescu imi este prieten, tarile noastre sunt prietene", si-a inceput George W. Bush declaratiile dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu. Presedintele american a facut aceste aprecieri la conferinta de presa sustinuta in Biroul Oval de ce
"Basescu imi este prieten, tarile noastre sunt prietene", si-a inceput George W. Bush declaratiile dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu. Presedintele american a facut aceste aprecieri la conferinta de presa sustinuta in Biroul Oval de cei doi sefi de stat, cu ocazia vizitei delegatiei romanesti in SUA. Cele mai detaliate declaratii facute in Biroul Oval de Bush si Basescu s-au referit la accelerarea procesului de ridicare a vizelor pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in SUA, la continuarea colaborarii in Irak si Afganistan si la problema din zona Marii Negre, de interes pentru Statele Unite avand in vedere planurile legate de baza militara de la Mihail Kogalniceanu.
Vizele in asteptare
Posibilitatea renuntarii totale la vizele pentru cetatenii romani iese momentan din discutie, a sustinut presedintele George W. Bush. El a subliniat insa ca acest lucru nu inseamna ca romanii nu pot lucra sau invata pe teritoriul american. George W Bush a precizat ca in acest moment se lucreaza la un road-map pe marginea acestui subiect pentru a da un raspuns Romaniei in acest sens. Presedintele american a mentionat ca in trecut au fost foarte multi oameni care au venit in SUA cu vize temporare si au ramas in Statele Unite mai mult decat trebuie. La acest subiect, presedintele Traian Basescu a intervenit spunand clar si raspicat ca romanii nu privesc Statele Unite ca pe o tara de imigratie ilegala ci, in special, ca pe un stat care acorda posibilitati din punct de vedere economic si al educatiei, avand in vedere faptul ca cetatenii romani sunt interesati mult mai mult sa studieze in SUA decat sa emigreze ilegal in aceasta tara. Basescu a mentionat ca romanii nu vin sa ia joburi in SUA, ei merg in Europa unde-si cauta de lucru. "Romania nu priveste SUA ca pe un taram al migratiei. Romanii vor avea foarte mult de lucru, vor avea unde sa se duca sa munceasca atunci cand vom intra in UE. Problema este legata de studentii care vin tot mai mult in universitatile americane, oameni inteligenti, sau de oamenii de afaceri. Romania nu va reprezenta o problema din punct de vedere al migratiei ilegale pentru SUA", a spus Basescu.
Rol vital in zona Marii Negre
Presedintele Basescu l-a asigurat pe omologul sau american ca Romania va continua sa fie un aliat al SUA sa sustina democratia in Irak si Afganistan. "Romania va continua sa ramana un aliat SUA, sa sustina regimurile democratice in Irak si Afganistan si libertatea in regiune", a afirmat Traian Basescu. La randul sau, presedintele american a multumit Romaniei pentru sprijinul acordat in aceasta chestiune. "Vreau sa multumesc poporului roman pentru sustinerea in mentinerea democratiei in Irak si Afganistan", a declarat Bush.
In alta ordine de idei, George W. Bush a spus ca sustine integritatea teritoriala a Republicii Moldova. Mai mult chiar, presedintele Statelor Unite a apreciat ca Romania are de jucat un rol vital in regiunea Marii Negre, mai ales ca mai exista multe democratii tinere care trebuie sprijinite. "Rolul Romaniei in zona Marii Negre si a Balcanilor este unul vital", a accentuat presedintele american. El a spus ca a ascultat foarte atent sfaturile date de Basescu. "Este o zona a lumii unde democratiile sunt in crestere. Vom discuta la pranz despre rolul Romaniei in regiune", a continuat Bush.
Bush nu vrea pace falsa in Liban
Un alt aspect atins in conferinta de presa si dezbatut de presedintele Bush la insistentele ziaristilor americani s-a referit la conflictul din Liban. George W. Bush a spus foarte clar ca doreste incheierea conflictului izbucnit in Libanul de Sud cat mai repede posibil, dar a adaugat ca nu doreste "o pace falsa" care nu ar face decat sa amane lupta. Liderul de la Casa Alba a declarat ca Statele Unite doresc un acord de incetare a focului "viabil" privind amenintarea pe care o reprezinta Hezbollah in Liban. "Scopul meu este exact cel pe care l-am declarat adica incheierea cat mai curand cu putinta a conflictului si, in acelasi timp, garantarea faptului ca este vorba despre o pace durabila, nu despre una falsa", a spus Bush. "Cu cat rezolvam mai repede aceasta problema, cu atat mai bine. Dar trebuie sa fie (o solutionare) reala, nu una falsa. Facem eforturi diplomatice importante pentru a fi siguri ca este vorba despre o pace durabila, nu despre una falsa", a adaugat liderul american. Seful statului american a refuzat insa sa critice strategia Israelului, care isi continua ofensiva impotriva gherilelor Hezbollah in sudul Libanului, dar a condamnat rolul Iranului in aceste violente. "Hezbollah a atacat Israelul. Stiu ca Hezbollah are legatura cu Iranul", a afirmat presedintele Bush, care a estimat ca "a venit timpul ca lumea sa combata aceasta amenintare". El s-a aratat ingrijorat de pierderile umane, de distrugerile din Liban, si de uciderea de vieti nevinovate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.