Consilierul primului-ministru pe probleme de securitate nationala, istoricul Marius Oprea, nu a putut participa la nicio sedinta a Comunitatii Nationale de Informatii - din care, teoretic, face parte , intrucat ORNISS a refuzat sa-i acorde certificat
Consilierul primului-ministru pe probleme de securitate nationala, istoricul Marius Oprea, nu a putut participa la nicio sedinta a Comunitatii Nationale de Informatii - din care, teoretic, face parte , intrucat ORNISS a refuzat sa-i acorde certificatul de securitate. Oprea afirma acum ca aceasta situatie este consecinta "inamicitiei" lui Basescu si a dezvaluirilor pe care le-a facut despre activitatea serviciilor secrete.
- Va exista o propunere ca CNI, acum parte a CSAT, sa treaca sub umbrela guvernului?
- Cand legile sigurantei vor fi dezbatute in parlament, va fi discutat si daca CNI trece sub umbrela guvernului sau a parlamentului.
- De obicei, persoanele implicate in activitati de spionaj, de terorism, in infractiuni sau bolnavii psihic nu primesc avizul ORNISS. Dvs de ce nu l-ati primit?
- Legea prevede ca ORNISS nu trebuie sa-si motiveze deciziile. Neoficial, am aflat ca este vorba despre redeschiderea unui mai vechi dosar. Cat am fost consilier la Cotroceni, am cercetat si publicat, in 2001, informatii despre legaturile PDSR, servicii si mafia araba, ceea ce nu s-a uitat nici acum. Consilierul de atunci al lui Iliescu, Corina Cretu, a cerut Parchetului General sa fiu anchetat pentru divulgarea secretelor de stat. Nu stiu in ce masura actele de coruptie, in care sunt implicati reprezentanti ai serviciilor, ating siguranta nationala. Faptul ca m-am ocupat permanent de mostenirea Securitatii in actualele servicii m-a facut "antipatic".
- Inteleg ca serviciile v-au pus bete-n roate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.