la Delhi, prin care SUA urmeaza sa furnizeze combustibil si tehnologie nucleara Indiei, in schimbul accesului la reactoarele nucleare indiene in scopuri civile. Acordul trebuie sa fie aprobat acum si in Senat, unde probabil va trece fara mari problem
la Delhi, prin care SUA urmeaza sa furnizeze combustibil si tehnologie nucleara Indiei, in schimbul accesului la reactoarele nucleare indiene in scopuri civile. Acordul trebuie sa fie aprobat acum si in Senat, unde probabil va trece fara mari probleme, dupa care semnatura presedintelui ii va da putere de lege.
Este vorba de un pas important, care rastoarna politica de pana acum a Washingtonului, de limitare drastica a colaborarii in domeniul nuclear cu India, ca urmare a refuzului acesteia de a semna tratatul de neproliferare, ca si a celor doua experiente cu arme nucleare efectuate in 1974 si 1998. Acordul este considerat ca o contrapondere la programul nuclear important al Pakistanului, care si el a efectuat experiente cu arma nucleara si care, spre neplacerea Washingtonului, intretine relatii prietenesti cu China, vazuta in perspectiva ca un rival serios al Americii. Cu alte cuvinte, asistam in Asia de Sud-Est la un joc subtil de putere, care ar putea avea consecinte imprevizibile.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.