Roibanescu Marcel, Mehedinti: ""Sunt salariat la stat cu o vechime de peste 40 de ani. Posed certificat de incadrare in gradul de handicap accentuat de la data de 1.03.2005 si am fost la revizie in martie 2006. Va rog sa-mi spuneti daca persoanele in
Roibanescu Marcel, Mehedinti: ""Sunt salariat la stat cu o vechime de peste 40 de ani. Posed certificat de incadrare in gradul de handicap accentuat de la data de 1.03.2005 si am fost la revizie in martie 2006. Va rog sa-mi spuneti daca persoanele incadrate in gradul de handicap accentuat sunt scutite de plata impozitului pe salariu"".
RASPUNS: De la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap am primit urmatorul raspuns: ""Potrivit reglementarilor prevazute de Codul Fiscal al Romaniei (respectiv Legea nr. 163/2005 din 1.06.2005 privind aprobarea OUG nr. 138/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (in vigoare din 4.06.2005), persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, incadrate cu contract individual de munca, sunt scutite de la plata impozitului pe salariu. Pentru a beneficia de acest drept, va rugam sa va adresati angajatorului cu o cerere la care sa anexati o copie de pe certificatul de incadrare in grad de handicap. Scutirea va va fi acordata incepand cu data de 1 a lunii urmatoare depunerii cererii scrise"". Coman Ilie, Dambovita: ""Am lucrat din 10.01.1991 pana la 18.01.2005, cand am fost operat si mi s-a amputat piciorul stang in urma unui accident de munca. Am lucrat la o centrala termica pe combustibil lichid ca fochist, timp de 14 ani. Va rog sa-mi spuneti daca am dreptul la spor de toxicitate. De la data de 18 ianuarie pana la 30 iunie 2005 am fost in medical, dupa care am fost pensioant pe caz de boala. Aveam dreptul in acea perioada la concediu de odihna desi cartea de munca mi-a fost eliberata dupa data de 30 iunie 2005?"".
RASPUNS: Potrivit specialistilor de la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, ""pentru acordarea sporului de toxicitate, daca acesta este prevazut in contractul colectiv de munca, trebuie sa va adresati unitatii la care v-ati desfasurat activitatea. In privinta dreptului la concediu de odihna, va indrumam sa va adresati Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei - Directia Legislatia Muncii"". Corina Gheorma, Brasov: ""In prezent lucrez la o societate de stat si as dori sa plec in baza Ordonantei 8 pentru disponibilizari colective in cadrul societatilor cu capital de stat. In acest caz, beneficiez de 20 de luni de plati compensatorii, primele noua luni reprezentand lunile de somaj. As dori sa stiu daca in timpul celor 20 de luni (deci si dupa cele noua luni de somaj) pot beneficia de concediu de ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani platit. Mentionez ca in momentul acesta nu sunt insarcinata, dar intentionez sa am un copil. De ce drepturi beneficiez daca ma angajez la o societate cu capital privat in timpul celor 20 de luni de plati compensatorii, daca dau nastere in acest timp unui copil?"".
RASPUNS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Centrul de Informare si Consultanta pentru Familie si am obtinut urmatorul raspuns: ""Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 148/2005 Art. 1. - (1), incepand cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care in ultimul an anterior datei nasterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei (RON). (2) In calculul celor 12 luni prevazute la alin. (1) se includ si perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii: b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii; e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective. Beneficiati de concediu si indemnizatie de cresterea copilului in aceasta perioada"". Pitorac Anica, Brasov: ""In 1996 am trimis trei certificate ale familiei mele la o societate comerciala din Suceava prin posta si astept de zece ani sa primesc o recompensa prin dividende, dar nu am primit nimic. Sunt pensionara din 1990 si ma descurc foarte greu cu banii si mi-am pus mari sperante in aceste dividende. As dori sa stiu care este situatia dividentelor mele banesti si sa le recuperez"".
RASPUNS: Orice societate care are actiuni distribuite public este obligata sa anunte burselor unde sunt tranzactionate, in presa si in Monitorul Oficial datele AGA, ca si date despre activitatea sa. Informatii puteti obtine si de la o filiala locala a unei societati de servicii de investitii financiare, care este autorizata sa intermedieze tranzactionarea actiunilor la una dintre cele doua burse. Publicul interesat poate consulta si site-urile: www.rasd.ro (pentru societatile cotate la Bursa Electronica Rasdaq) si www.bvb.ro (pentru cele cotate la Bursa de Valori Bucuresti), unde sunt disponibile rapoartele societatilor emitente de actiuni, facute publice conform legii. Ion Dragomir, Ramnicu-Valcea: ""Cum se realizeaza diferentierea la stabilirea cuantumului drepturilor de pensie intre salariatii care au lucrat in grupa de munca a II-a, precum si/sau in conditiile Decretului numarul 112/1965, fata de cei care au lucrat in grupa a II-a de munca anterior aplicarii Legii numarul 19/2000? Raspunsul dat de Casa de Pensii Valcea la aceasta intrebare a fost ca nu se face nici o diferenta. Eu m-am pensionat la data de 1.01.1994, pentru limita de varsta, 62 de ani, si un stagiu de cotizare de peste 42 de ani, din care 24 de ani in grupa a II-a de munca. La stabilirea drepturilor de pensie, decizia initiala din anul 1993, au fost luate in calcul sporurile aferente grupei a II-a de munca si Decretul numarul 112/1965. Va rog sa ma ajutati in aceasta problema"".
RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am aflat: ""Dupa data de 1 aprilie 2001, data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000, valorificarea perioadelor lucrate in grupa superioara de munca nu modifica cu nimic cuantumul pensiei, deoarece, dupa data de 1.04.2001, sporul pentru grupa superioara de munca se valorifica ca stagiu de cotizare suplimentar si pentru reducerea varstei de pensionare, dar nu mai influenteaza in vreun fel cuantumul pensiei. Pentru aceasta perioada nu se stabileste punctaj suplimentar intrucat pe aceasta perioada nu au fost realizate venituri"". ADMITEREA TEMPORARA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.