Dupa dezbaterea nationala pornita ca urmare a lansarii operatiunii "Voci curate" in randurile presei, Asociatia Civic Media isi propune si demascarea ofiterilor de securitate care au racolat ziaristi de azi inainte de '89, informeaza Rompres. Civic M
Dupa dezbaterea nationala pornita ca urmare a lansarii operatiunii "Voci curate" in randurile presei, Asociatia Civic Media isi propune si demascarea ofiterilor de securitate care au racolat ziaristi de azi inainte de '89, informeaza Rompres. Civic Media cere autoritatilor statului demascarea ofiterilor care i-au racolat pe jurnalisti, la scurt timp dupa ce a depus la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) doua liste cu numele a aproape 1000 de ziaristi si alti formatori de opinie, spre a fi cercetati daca au colaborat cu fosta Securitate, transmite Rompres. Conform coordonatorului Asociatiei, Victor Roncea, demersul este intarit de "experienta nefericita" a lui Carol Sebastian. Jurnalistul a marturisit, in cadrul unui interviu publicat, ieri, in ziarul "Cotidianul", ca la baza racolarii sale a stat un santaj. "Serviciile secrete de azi trebuie sa raspunda daca mai au in randurile lor astfel de elemente care au practicat politia politica si, daca da, sa le elimine imediat", afirma Civic Media intr-un comunicat transmis presei. De asemenea, in opinia coordonatorului Civic Media, dezbaterea publica trebuie sa cuprinda si "actuala practica de infiltrare a serviciilor secrete in presa prin informatori in orb si agenti acoperiti a caror misiune este manipularea in favoarea unor grupuri de interese". De altfel, aceasta cerinta este formulata de mai multi ziaristi si membri ai societatii civile dupa ce ziarul "Curentul" a publicat o informatie privind ofiterii acoperiti din presa. Conform lui Roncea, ziarul ZIUA va cere tuturor angajatilor sa raspunda daca au colaborat inainte de 1989 cu fosta politie politica si daca dupa 1989 au colaborat sau colaboreaza cu vreun serviciu de informatii, roman sau strain. Asociatia Civic Media isi reinnoieste rugamintea adresata jurnalistilor de pe lista de a-si transmite datele personale CNSAS in vederea grabirii procesului de curatare a presei. (L.I.)
Ofiteri SRI in randul ziaristilor
Marius Bercaru (foto), purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii, ne-a confirmat, ieri, ca serviciul are ofiteri acoperiti in randul jurnalistilor. Bercaru a spus ca "Serviciul Romtn de Informatii are ofiteri acoperiti in toate mediile in care a considerat necesar." Purtatorul de cuvant al SRI nu a putut sa ne ofere detalii despre numarul ofiterilor acoperiti pe care SRI ii are in randul jurnalistilor mentionand ca aceasta este o informatie clasificata. (D.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.