O dezbatere aprinsa, terminata cu initiativa de a cere oficial reprezentantilor CNSAS verificarea jurnalistilor timisoreni si deconspirarea celor care au colaborat cu fosta Securitate, a avut loc la Timisoara dupa declansarea la Bucuresti de catre As
O dezbatere aprinsa, terminata cu initiativa de a cere oficial reprezentantilor CNSAS verificarea jurnalistilor timisoreni si deconspirarea celor care au colaborat cu fosta Securitate, a avut loc la Timisoara dupa declansarea la Bucuresti de catre Asociatia Civic Media a operatiunii "Voci curate". Promotorii actiunii: trei institutii media, respectiv postul regional de televiziune TVR Timisoara, ziarul ZIUA de Vest si saptamanalul Focus Vest.
Asa cum era de asteptat, tema a produs tot felul de reactii, de la atacuri virulente contra fostei Securitati, la acuze privind practicile actualului SRI si terminand cu rememorari ale unor experiente personale pe care multi dintre vorbitori le-au avut in relatia cu CNSAS. Lia Lucia Epure, directorul publicatiilor ZIUA de Vest si Focus Vest, unul dintre initiatorii demersului public, a declarat din capul locului ca dezbaterea "Ziaristul roman, in raport cu fosta securitate. Ziaristul roman, in raport cu serviciile secrete" nu si-a propus sa puna pe nimeni la zid, ci doar sa provoace o analiza serioasa, onesta, asupra importantei verticalitatii in cazul persoanelor publice.
Dezbaterea a reusit sa polarizeze interesul catorva personalitati remarcabile ale Timisoarei: Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Nicoale Taran, Marcel Tolcea, Ana-Maria Strain. La discutii au participat si lideri de opinie, respectiv Lucian Ionica, director al postului regional TVR Timisoara (coorganizator al evenimentului), Cornel Bogdan, redactor-sef al publicatiilor ZIUA de Vest, Focus Vest, Oscar Berger, directorul ziarului "Timisoara", Radu Nicosevici, in calitatea sa de reprezentant la varf al Academiei de Advocacy, precum si primul primar postrevolutionar al Timisoarei, Pompiliu Alamorean.
Herta Muller - dosar doar de doua pagini
Lucian Ionica a invitat la o demascare totala, la o moralitate dusa pana la limite, "pentru ca sa stim cine sunt oamenii care ne dau lectii". Directorul TVR Timisoara a apreciat ca initiativa Civic Media de a deconspira fostii colaboratori ai Securitatii deghizati acum in aparatorii unor valori ale democratiei este justificata. "Ramane sa vedem cat succes va avea", a completat acesta. Ideea a continuat-o universitarul Nicolae Taran, care s-a pronuntat, de asemenea, pentru adevaruri spuse fara jumatati de masura. In plus, a declarat intelectualul, "nu cred in delimitarea public-privat", ca raspuns la o controversa des intalnita, respectiv aceea ca doar cel platit din bani publici are datoria sa fie "curat", nu si cel remunerat intr-o societate privata. Radu Nicosevici, liderul Academiei de Advocacy, s-a legat si de unele aspecte controversate ale functionarii CNSAS, prin prisma unor cazuri dubioase "in care acum trei ani erai fata mare, iar pe urma deveneai murdar". Constatarea i-a servit mingea la fileu scriitorului Daniel Vighi, care si-a manifestat si el indoiala asupra practicilor trecute ale CNSAS: "Herta Muller mi-a spus mie, cu gura ei, ca si-a facut cerere si a primit o pagina jumatate, un raport informativ al colonelului Indrei. Dosarul trebuia sa fie, clar, mai consistent", declara Vighi. In opinia sa, SRI nu putea sa ii spuna Hertei Muller ca pe numele sau nu a fost deschis un dosar de urmarire. Stiau cu totii ca a fost filata, batuta si, in final, obligata sa paraseasca tara". Insa acum avem de a face cu un nou CNSAS de la care se asteapta mult mai multe rezultate.
Nu doar fostii securisti au intrat in bataia pustii, ci si actualii colaboratori ai SRI. Oscar Berger a declarat in cadrul dezbaterii ca l-ar interesa foarte tare cine colaboraza cu Serviciul Roman de Informatii dupa 1989 si a relatat despre demersurile Societatii Timisoara de a afla aceste informatii. Intorcandu-se la deconspirarea liderilor de opinie care au pactizat cu Securitatea, fostul primar timisorean Pompiliu Alamorean a oferit ca exemplu de urmat procesul de la Nurenberg, cand nazistilor li s-a dat un termen de sase luni pentru a se autodenunta, urmand ca dupa aceasta perioada de gratie, pedepsele sa fie exemplare.
Intr-un final, toti participantii la dezbatere au declarat ca sustin demersul jurnalistului Victor Roncea, reprezentantul Civic Media, si se constituie intr-un grup de initiativa care sa ceara demascarea jurnalistilor timisoreni-turnatori.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.