Valoarea vanzarilor din sectorul de retail romanesc ar putea ajunge in acest an la 41,9 miliarde de dolari, in crestere cu circa 16% fata de anul trecut, cand s-au cifrat la aproximativ 35,9 miliarde de dolari, potrivit unui studiu realizat de compan

Valoarea vanzarilor din sectorul de retail romanesc ar putea ajunge in acest an la 41,9 miliarde de dolari, in crestere cu circa 16% fata de anul trecut, cand s-au cifrat la aproximativ 35,9 miliarde de dolari, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Deloitte, informeaza Mediafax. In ceea ce priveste volumul vanzarilor din magazine, acesta a crescut anul trecut cu 17,5%, analistii estimand pentru 2006 un avans de 9,9%.
"Piata de retail din Romania este subdezvoltata si afectata de puterea scazuta de cumparare. Anul trecut, produsele alimentare au reprezentat circa 60% din vanzarile totale din retail. Ponderea supermarketurilor si hypermarketurilor este inca scazuta, piata fiind dominata de afacerile de familie, de chioscuri, piete si tarabe stradale", se mai arata in analiza Deloitte.

Supermarketul escaladeaza rapid

Totusi, analistii sunt de parere ca sectorul de retail romanesc traverseaza o perioada de modernizare rapida si inregistreaza rate de crestere importante, in ciuda anumitor factori care ingradesc dezvoltarea lui, mentionand in primul rand sistemul de distributie. "Cota de piata a hypermarketurilor a avansat de la circa 5% in 2001 la 18,8% in 2004. In plus, operatorii din retail au inceput sa se extinda si in afara Bucurestiului", se arata in studiu.
Printre cei mai importanti retaileri prezenti in Romania, Deloitte enumera companiile germane Metro si Rewe, grupul belgian Delhaize si retelele franceze Carrefour si Louis Delhaize.

Crestere moderata in regiune

Tendinta de crestere a pietei de retail se regaseste in toate cele sase tari central-europene analizate de compania de consultanta, valoarea totala a vanzarilor din Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Romania si Bulgaria totalizand anul trecut aproximativ 263 miliarde de dolari, cu o rata medie de crestere de 7,8%.
"In ciuda dificultatilor inregistrate anul trecut in unele tari, vanzarile din retail in Ungaria si Cehia sunt prognozate sa se tripleze, respectiv sa se dubleze intre 2000 si 2010. Cele mai mari rate de crestere vor fi inregistrate in Romania, Bulgaria si Slovacia", se mai precizeaza in studiul Deloitte.
Principalele companii de retail din regiune includ printre altii grupurile Metro, Rewe si Tesco, o tendinta vizibila fiind cresterea concurentei intre magazinele de mari dimensiuni si unitatile de tip discount.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.