Cazul romanului Julien Rosengren (foto), stabilit in Suedia, dupa ce a fost expulzat abuziv de autoritatile romane in urma unor inscenari judiciare comise de o serie de politisti si magistrati corupti, a fost declarat in mod definitiv admisibil de ca
Cazul romanului Julien Rosengren (foto), stabilit in Suedia, dupa ce a fost expulzat abuziv de autoritatile romane in urma unor inscenari judiciare comise de o serie de politisti si magistrati corupti, a fost declarat in mod definitiv admisibil de catre Camera a III-a, prin Decizia de admisibilitate din 4 mai 2006. Cu unanimitate de voturi, CEDO a stabilit ca lui Rosengren i s-au incalcat drepturile la un proces echitabil (in special prin lungirea excesiva a procedurilor judiciare), precum si dreptul la libera circulatie. Conform practicii, in cateva luni, CEDO va pronunta decizia de condamnare a statului roman, daca pana atunci partile nu se vor intelege amiabil in privinta acordarii unor despagubiri pentru stingerea litigiului. Beatrice Ramascanu, Agentul Guvernamental al Romaniei, ne-a declarat ca institutia sa asteapta in prezent propunerea grefei Curtii Europene in vederea stabilirii modului de despagubire. Oferta va fi facuta pe baza jurisprudentei CEDO, iar cele doua parti in litigul pot plusa sau reduce "potul". Daca Rosengren va accepta oferta, cazul va fi radiat si Romania nu va mai fi condamnata. Daca intelegerea nu va avea loc, condamnarea va fi pronuntata, iar Rosengren va fi despagubit de statul roman dupa cum va hotari Curtea Europeana.
Abuzurile contra lui Rosengren
Julian Rosengren, nascut in 1954, in Bucuresti, din parinti romani, este o persoana cu dubla cetatenie romana si suedeza. Rosengren este fondatorul cunoscutei organizatii non-guvernamentale care militeaza pentru drepturile detinutilor - "Romanian Imprisonment Watch". In 1993, Rosengren a fost arestat timp de doi ani si sase luni pentru patru pretinse infractiuni de "inselaciune in conventii" - infractiuni abrogate, dar cu toate acestea, in 2000, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat, fara sa-l citeze in Suedia, la patru ani de inchisoare pentru "inselaciune in conventie", ignorand ca infractiunea fusese abrogata, ba chiar l-a expulzat din Romania, desi potrivit legilor interne si Conventiei Europene, un roman nu poate fi expulzat din tara sa. Sentinta a ramas definitiva prin respingerea apelului si recursului lui Rosengren. Pe timpul arestului i s-au confiscat bunuri de peste trei milioane de dolari, iar afacerea i-a fost furata de persoane aflate in cardasie cu politistii si procurorii care au initiat dosarul. In 2001, procurorul General al Romaniei de atunci, Joita Tanase, a promovat un recurs in anulare in favoarea lui Rosengren, doar pe marginea expulzarii, nu si pe celelalte abuzuri ale magistratilor, realizand aberatia masurii alungarii unui roman din tara lui. Recursul in anulare a fost admis.
Rosengren cere statului roman daune morale si materiale de peste 16 milioane dolari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.