Se presupune ca disparitia lui Omar Hayssam a fost folosita pentru a li se cere demisia celor trei sefi de servicii de informatii. Demisiile din functii ale sefului Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, sefului Serviciului de Informatii Exte

Se presupune ca disparitia lui Omar Hayssam a fost folosita pentru a li se cere demisia celor trei sefi de servicii de informatii. Demisiile din functii ale sefului Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, sefului Serviciului de Informatii Externe, Gheorghe Fulga, si directorului general al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Virgil Ardelean au fost acceptate. Deciziile celor trei au fost luate ca urmare a situatiei create in urma eliberarii omului de afaceri sirian.

Noul sef al Serviciului Roman de Informatii si cel al Serviciului de Informatii Externe vor fi numiti de presedintele Basescu, prin decret prezidential. In cazul sefului SRI, presedintele va avea nevoie de aprobarea parlamentului, Basescu urmand sa convoace cele doua camere intr-o sedinta extraordinara. In cazul numirii noului sef al directiei de informatii din Ministerul de Interne, propunerea va fi facuta de ministrul de Interne, Vasile Blaga, care va trebui validata de presedinte.

Procurorul general Ilie Botos a demisionat
Procurorul general al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, a demisionat ieri din functie fara a preciza motivele acestui act. El si-a depus demisia ce a fost acceptata de presedintele Traian Basescu. Demisia a survenit unei analize facute ieri la care au participat Ilie Botos si procurorii de caz din dosarul Omar Hayssam. In urma acestei intilniri, procurorul general Ilie Botos a semnat demisia sa din functie, desi se afla in concediu de odihna. Botos a ocupat functia de procuror general incepind cu luna august 2003, atunci fiind numit in urma unui decret prezidential.

Hayssam este dat in urmarire internationala
Politia Romana a solicitat, joi dupa-amiaza, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sesizarea instantei competente pentru emiterea unui mandat de urmarire internationala pe numele omului de afaceri romano-sirian Omar Hayssam.
Ieri dimineata, Omar Hayssam a fost dat in urmarire internationala prin Interpol. Datele sale au fost transmise in toate tarile care au acorduri de readmisie cu Romania, deoarece exista suspiciuni ca acesta ar fi parasit tara.
Sotia lui Omar Hayssam a declarat ca si-a vazut sotul, ultima data, la sfarsitul lunii iunie a.c. Fara sa ofere elemente in plus, SRI a declarat ca omul de afaceri a fost localizat.
Omar Hayssam a fost eliberat la sfarsitul lunii aprilie, la o zi dupa ce instanta a admis propunerea procurorilor de revocare a mandatului de arestare preventiva si de inlocuire cu interdictia de a parasi tara. Hayssam este bolnav de cancer la colon, iar in luna ianuarie a fost supus unei interventii chirurgicale. El a fost internat de mai multe ori la Institutul Oncologic din Bucuresti.
Avocatii apararii au cerut in repetate randuri eliberarea omului de afaceri romano-sirian, pentru ca acesta sa-si petreaca ultimele luni de viata alaturi de familie si pentru a putea fi tratat intr-o clinica de specialitate.
Procurorii au decis, in octombrie 2005, trimiterea in judecata a omului de afaceri sirian Omar Hayssam si a complicelui sau Mohamad Munaf in dosarul in care sunt acuzati de fapte de terorism. Anchetatorii au stabilit ca cei doi sunt vinovati de constituirea si finantarea grupului terorist care i-a rapit, in Irak, pe cei trei jurnalisti romani, Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci.

Ministrul Blaga: "Vinovati sunt: Politia, SRI si procurorul de caz"
Ministrul Vasile Blaga a declarat ieri ca este posibil ca Omar Hayssam sa fi parasit Romania. El a criticat modul in care a fost instrumentat dosarul acestuia si a mentionat ca Romania mai are mult pana sa impermeabilizam vamile. El considera ca de vina pentru disparitia lui Omar Hayssam este si procurorul care s-a ocupat de acest caz. In opinia lui Vasile Blaga, procurorul ar fi trebuit sa ceara monitorizarea sirianului dupa eliberarea sa, pentru ca politia nu avea aceasta competenta. Parchetul General nu a reactionat inca la aceste declaratii. Blaga nu a exclus ca Omar Hayssam sa fi iesit ilegal din tara, mai ales ca, spune el, frontierele nu sunt chiar atat de sigure. O alta parte din vina, considera Blaga, este a politiei si a serviciului secret al ministerului.

Cazul Hayssam afecteaza si mersul trenurilor deoarece toate garniturile au opriri mai lungi, in fiecare statie CFR, pentru ca echipele de jandarmi si politisti, inarmate cu poza sirianului, sa-l caute pe Omar Hayssam in fiecare vagon. Patrule de cate patru jandarmi si doi politisti de transporturi organizeaza filtre in toate trenurile, iar echipele au dreptul sa legitimeze absolut orice persoana care seamana cu Hayssam sau care li se pare suspecta. Se fac controlate pana si trenurile de marfa care ies din Romania. Astfel de misiuni de cautare au fost declansate si in porturi. Pana in prezent nu a aparut nici un indiciu concret despre posibilul loc in care s-ar ascunde "cel mai cautat om din Romania".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.