Batranele ziduri ale Cetatii-Neamt impresioneaza si astazi prin maretia lor si prin trecutul istoric, plin de glorie si de legende. Pozitia sa dominanta, pe Culmea Plesului, deasupra Luncii Ozanei, in partea de vest a orasului Targu-Neamt, poate fi c
Batranele ziduri ale Cetatii-Neamt impresioneaza si astazi prin maretia lor si prin trecutul istoric, plin de glorie si de legende. Pozitia sa dominanta, pe Culmea Plesului, deasupra Luncii Ozanei, in partea de vest a orasului Targu-Neamt, poate fi comparata cu un "cuib de vulturi", care a rezistat timpului de peste sase veacuri si numeroaselor asedii, ramanand in continuare un simbol.
Cetatea-Neamt este o creatie moldoveneasca ridicata la sfarsitul secolului al XVI-lea de catre Petru I (1374-1391). Nu am sa tin acum o lectie de istorie. Nu am sa fiu didactica. In nici un caz. De fiecare data cand am urcat pe drumul in zig-zag ce duce la ruinele cetatii m-am gandit ca zidurile astea ar avea ce povesti daca ar avea grai. Ruinele astea, azi pustii si invadate de verdeata in interior, au fost candva pline de viata. Ce povesti de dragoste or fi avut loc aici, cate au lacrimi au cazut, cat sange de viteji a curs. Oare cum s-o fi petrecut scena in care poporul s-a strans la portile cetatii strigand "capul lui Motoc il vrem!?" Cum a fost povestea acelor plaiesi care s-au luptat cu o oaste intreaga, infruntandu-l pe Sobieski? Va puteti imagina ca pe peretii cetatii au stralucit candva armurile cavalerilor de la Malta? Sau ca singura data cand cetatea si-a deschis portile de bunavoie a fost la sosirea lui Mihai Viteazu in 1600? Zidurile cetatii au au adapostit-o pe domnita Ruxandra, fiica lui Vasile Lupu, vaduva hatmanului cazac Timus Hmelnitki, care a fost pradata si ucisa pe pragul portii de o ceata de cazaci pribegi, care umblau prin tara pentru a jefui. Intre zidurile cetatii isi mai gaseau adapost si haiducii ce haladuiau prin padurile Neamtului de frica poterelor domnesti, asa cum au fost Leondarie, Chetraru, Florea si, mai apropiat de noi, Pantelimon. Cate istorii, cate povesti!
Zidurile isi pastreaza secretele. Atat de bine, incat nici pana in ziua de azi nu se cunoaste modul de preparare al mortarului. Acesta facea priza perfecta si, dupa 600 de ani, s-a dovedit a fi mai rezistent decat piatra. Secretul prepararii nu a fost descoperit, dar s-a constatat ca in componenta lui intra var, nisip, piatra sfaramata, caramida pisata si mangal.
Petru I, Stefan cel Mare, Bogdan al III-lea, Stefanita Voda, Petru Rares, Ieremia Movila, Dabija Voda, Vasile Lupu. Toti si-au pus amprenta asupra cetatii Neamt. Dupa marire si glorie, a urmat decaderea. Cetatea a ramas in paragina, fiind distrusa de vreme incetul cu incetul sau de catre localnici, care foloseau piatra in constructii. Incercand sa mai salveze ceva din cetate, in anul 1834, "Departamentul pricinilor dinlauntrul Moldovei" interzice luarea pietrei din cetate, iar in 1866 o declara monument istoric.
Urcati drumul in povarnis si vizitati cetatea. Poate ca zidurile o sa va dezvaluie totusi cate ceva.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.