""O insurgenta - de orice tip ar fi ea - reprezinta o campanie politico-militara pentru putere, care trebuie intampinata cu o reactie politico-militara... Noi, americanii, intelegem acest lucru gresit"", spune Tom Marks, de la Universitatea Nat
""O insurgenta - de orice tip ar fi ea - reprezinta o campanie politico-militara pentru putere, care trebuie intampinata cu o reactie politico-militara... Noi, americanii, intelegem acest lucru gresit"", spune Tom Marks, de la
Universitatea Nationala de Aparare din SUA.


Mai multi teoreticieni ai Armatei Statelor Unite au pus cap la cap informatiile obtinute in Irak si au realizat un manual despre felul in care ar trebui sa se comporte militarul in fata unui insurgent.
TEHNICI. Cartea ofera o serie de sfaturi si sugestii care vizeaza cresterea eficientei pe campul de lupta. ""Cu cat folosesti mai putin forta, cu atat eficienta este mai mare"", explica locotenent colonel John Nagl, unul dintre autorii manualului. Poate fi greu de crezut ca o astfel de ""tehnica"" ar fi acceptata in Irakul de azi, unde atentatele cu masina-capcana au ajuns la ordinea zilei si unde scandalul inchisorii Abu Ghraib nu
s-a stins inca, comenteaza presa americana.
""Trebuie sa privim conflictele in primul rand din punct de vedere politic, nu militar, nu ca pe o competitie"", spune Tom Marks, un alt autor al manualului si membru al Universitatii Nationale de Aparare. Insurgenta, ""de orice tip ar fi ea si orice ar motiva-o, reprezinta o campanie politico-militara pentru putere, la care ar trebui raspuns cu o reactie politico-militara"", adauga Marks.
RETETA PENTRU SUCCES. In manual se regasesc metode de evaluare a conflictelor, modalitatile de executare a operatiunilor de contrainsurgenta, de construire sau de modernizare a fortelor de securitate ale unei tari, dar si de impunere a conducerii si a moralei, evaluari ale rolului atribuit civililor in procesul guvernarii si cel al reconstructiei. Alta sectiune este destinata procedurilor de luare in detentie si de supunere la interogatorii; aici se insista pe ""observarea dificila si deseori chiar imposibila intre un insurgent si un civil. Daca civilul este luat ca fiind insurgent,
atunci se poate vorbi, cu siguranta, de o reteta a esecului"".
Manualul mai cuprinde ""un ghid de actiune"", in care se spune ca insurgentii pot fi atacati doar cand apar in calea militarilor. ""Ataca-i pe insurgenti doar cand iti stau in cale. Incearca sa nu te lasi distras sau absorbit cu forta intr-o serie de manevre reactive, din dorinta de a-i ucide sau captura. Provocarea luptelor il ajuta, in general, pe inamic prin subminarea increderii in randurile populatiei. In schimb, ataca strategia inamicului.""
Cotidianul britanic The Times nu se poate abtine comentariilor. Intr-un articol savuros intitulat ""Imbratiseaza-l pe insurgent"", ziarul descrie manualul ca fiind un compendiu de invataturi poate prea umane pentru militarii americani din Irak, implicati in numeroase scandaluri, cel mai rasunator fiind legat de abuzurile de la inchisoarea Abu Ghraib. Poate prea umane pentru ce se intampla acum, in general, in Irak.
Militarilor americani aflati acolo li se spune - ""cea mai buna arma nu este cea de foc. Uneori sa faci nimic este cea mai buna reactie in fata insurgentului"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.