Ce poate fi mai rau decat sa te simti obligata sa muncesti ca sa traiesti? Te scoli dimineata cu greu si te imbraci in scarba pentru a te duce la serviciu. Colegii nu iti plac sau ii stii atat de bine incat parca nu vrei sa le mai spui si sa mai auzi
Ce poate fi mai rau decat sa te simti obligata sa muncesti ca sa traiesti? Te scoli dimineata cu greu si te imbraci in scarba pentru a te duce la serviciu. Colegii nu iti plac sau ii stii atat de bine incat parca nu vrei sa le mai spui si sa mai auzi nimic de la ei. Si odata ajunsa nu mai stii ce sa faci ca sa treaca timpul mai repede, numeri mai intai in ore si apoi fericita in minute timpul care trebuie sa se scurga pana sa poti pleca. Aceasta situatie este in parte datorata tie si in parte datorata angajatorului.
Daca te simti chiar asa de plictisita cu siguranta faci un lucru care nu ti se potriveste. Te duci la serviciu doar pentru bani si probabil banii pe care ii primesti ti se par insuficienti pentru toate cascaturile pe care trebuie sa ti le retii si pentru toata atentia pe care trebuie sa o mimezi. De ce ai ajuns in starea asta? Ai ales cumva dupa terminarea studiilor primul loc de munca disponibil fara sa te intrebi daca ti se potriveste prea mult? Poate este cazul acum sa te opresti un pic din starea de robot si sa analizezi. Poate ca esti o persoana creativa si nu iti poti manifesta aceasta adevarata fire intrucat ai terminat finantele. Poate ca esti o persoana aventuroasa si energica si tot ceea ce ai de facut acum este sa clasezi dosare. Poate ca banii nici nu sunt pentru tine atat de importanti precum crezi si ar fi mult mai bine pentru fericirea ta sa castigi mai putin, dar sa faci ceea ce te intereseaza cu adevarat.

Plictiseala de la munca
Sau poate chiar ti se potriveste ceea ce faci. Si acum lucrezi in acea companie atat de mult ravnita. A trecut un an si ceva de cand te-ai angajat. Si deodata observi ca euforia inceputurilor a disparut, ca lucrurile nu sunt chiar ceea ce sperai. Din ce cauza? Fiindca faci lucruri repetitive. Sa zicem ca ai terminat ceva, ca esti mandra de tine, ca stai un moment sa savurezi rezultatul. Si dintr-o data te pocneste evidenta: asta nu a fost totul, de maine trebuie sa o iei de la capat, sa iti pui aceleasi intrebari, sa iti faci aceleasi probleme. Deja ceea ce ai obtinut nu mai pare asa de important. Si dupa 100 de astfel de situatii chiar nu iti mai vine sa faci nimic. Apatia pune stapanire. Ai facut sa zicem ceva de o multime de ori, foarte bine, din ce in ce mai bine chiar. Si stai sa te intrebi: si acum ce mai urmeaza, care este pasul urmator? Te astepti in mod normal la o promovare. Dar sansele pentru ea intarzie sa apara. Poate ca esti intr-un departament din care nu se mai poate avansa, poate ca firma nu se dezvolta suficient astfel incat sa iti ofere aceasta sansa. La ce duce asta? La plictiseala, lipsa de implicare si dorinta de a pleca. La asta se adauga si sentimentul ca nu esti pretuit. Cel mai adesea plictiseala este asociata cu sentimentul ca daca ai vrea sa pleci nimeni nu ar incerca sa te retina. Astfel de stari apar cel mai adesea in colectivele care nu sunt bine sudate, care nu au un mod bine pus la punct de evaluare si pregatire a personalului. Firmele ar trebui sa gaseasca posibilitati de a face mai variata munca oamenilor si de a le da mai rapid sansa de a avansa in cariera. In plus, ar putea sa dea un sens fiecarui act in parte astfel incat sa vezi dincolo de repetitie rezultatul la care ai participat si tu. Daca tot trebuie sa muncesti din greu macar sa stii pentru ce. Asa ca daca te decizi pana la urma sa iti schimbi locul de munca nu face greseala sa alegi o companie care se confrunta cu astfel de probleme. Nu lua in calcul doar imaginea pe care si-o promoveaza ei, adesea realitatea din spate este cu mult mai cruda. Mai bine incearca sa vorbesti cu altii care lucreaza pe aceeasi pozitie ca si cea in care vrei tu sa te duci. Intereseaza-te ce inseamna o zi de munca si daca esti capabila sa iti indeplinesti sarcinile cu un pic de entuziasm. Vezi care este modul de evaluare si de promovare si daca el te avantajeaza. Si nu face greseala sa spui: o sa vad eu cum o scot la capat. De cele mai multe ori nu iti ramane decat sa schimbi iar locul in care muncesti - mult mai simplu decat sa te pui impotriva modului de a lucra a unei intregi organizatii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.