Volumul I al memorialului Richard Oschanitzky reprezinta o demonstratie nestiuta din pacate pentru majoritatea publicului prezent sau potential al jazz-ului , a faptului ca pentru o perioada scurta de timp sfarsitul anilor '60, inceputul anilor '70
Volumul I al memorialului Richard Oschanitzky reprezinta o demonstratie nestiuta din pacate pentru majoritatea publicului prezent sau potential al jazz-ului , a faptului ca pentru o perioada scurta de timp sfarsitul anilor '60, inceputul anilor '70 muzica romaneasca a desenat noi drumuri nu numai in domeniul vast al jazz-ului, ci si in acela al muzicii de fuziune.
O sinteza stilistica atat de cuprinzatoare ce aduna cu originalitate stilul folcloric romanesc, muzica preclasica, trecand apoi prin texturi specifice muzicii contemporane a mileniului trei, totul fiind ambientat intr-o scriitura jazzistica ce baleiaza cu dezinvoltura intre be-bop, latino, swing sau blues, nu s-a mai intalnit la noi pana atunci si nici de atunci incoace.
Richard Oschanitzky a reusit sa lase in urma scurtei sale vieti de doar 40 de ani (1939-1979) o opera de compozitor, interpret, conducator si catalizator al miscarii jazzistice din Romania ce a marcat pentru totdeauna destinul acesteia. Tanarul timisorean de doar 16 ani compunea o misa ce i-a fost interpretata in catedrala orasului natal si care i-a deschis portile admiterii la Conservatorul din Bucuresti, unde a devenit student eminent al clasei de compozitie a lui Mihail Jora. Multitudinea talentelor sale, de la insusirea limbilor straine la cuprinderea in profunzime a unei palete extrem de largi de stiluri muzicale, a fost dublata din fericire de temperamentul unui muncitor neobosit, cu o curiozitate intelectuala de nestavilit.
Pe cat de original, pe atat de inzestrat de un simt infailibil al formei, semnatar al unor aranjamente orchestrale al caror nivel poate fi invidiat chiar si de cei mai titrati aranjori ai scolii americane de astazi, Richard Oschanitzky a fost si extrem de prolific in actul sau componistic, avand, dupa cum marturisesc cei care au colaborat cu el, o remarcabila viteza de transpunere in partitura a ideilor sale muzicale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.