Conducerea companiei Netmaster Communication a inaintat, in urma cu cateva zile, Consiliului Concurentei o sesizare in care unii dintre principalii jucatori de pe piata romaneasca a telecomunicatiilor (Orange si Romtelecom) sunt acuzati de respingere

Conducerea companiei Netmaster Communication a inaintat, in urma cu cateva zile, Consiliului Concurentei o sesizare in care unii dintre principalii jucatori de pe piata romaneasca a telecomunicatiilor (Orange si Romtelecom) sunt acuzati de respingerea intentionata si nejustificata a apelurilor sosite pe linia de interconectare cu Netmaster.

Alexandru Albu, director executiv la Netmaster Communication (compania care sesizat Consiliul Concurentei), a declarat, vineri, ca piata telecomunicatiilor este controlata abuziv in prezent de Orange, Romtelecom si Vodafone fapt ce sfideaza atat legislatia in domeniu cat si practicile concurentiale, informeaza Rompres. Legea concurentei interzice folosirea in mod abuziv a unei pozitii dominante detinute de catre unul sau mai multi agenti economici pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia, prin recurgerea la fapte anticoncurentiale, care au ca obiect sau pot avea ca efect afectarea activitatii economice sau prejudicierea consumatorilor.

In sase luni, compania a pierdut 30% din clienti
Compania Net Master a sesizat recent Consiliul Concurentei, care a decis deschiderea unei anchete pentru a stabili daca exista o pozitie dominanta de piata impusa de cei trei operatori de telefonie. Principalele probleme abordate de compania Net Master in cererea catre Consiliul Concurentei vizeaza respingerea intentionata si nejustificata de catre Orange si Romtelecom a apelurilor sosite pe linia de interconectare cu Netmaster Communication. Procentul apelurilor respinse in ultimele sase luni de catre Orange a atins un procent de peste 65% din totalul apelurilor, adica peste 25 de mii de apeluri pe zi si peste 35 de mii de apeluri pe zi la Romtelecom. Ca urmare a acestei situatii, in ultimele sase luni, peste 30% din clientii Netmaster Communication au renuntat la serviciile companiei din cauza imposibilitatii de a beneficia de serviciu contractat.

Tarife "preferentiale"
Un alt impediment reclamat de compania Net Master Communication este tarifarea diferentiata. Reprezentantii companiei declara ca aceasta plateste un tarif de cinci ori mai mare pentru apelurile trimise catre retelele mobile si toti operatorii majoritari considera ca este justificat sa ceara unui operator alternativ tarife inegale fiindca acestia trebuie "sa accepte interconectarea in orice conditii". Conducerea companiei Net Master a facut cunoscut Consiliului Concurentei faptul ca Orange a cerut garantii uriase pentru acordarea accesului la traficul de interconectare. Cuantumul acestor garantii se raporteaza la valoarea facturata a traficului lunar, trafic ce se calculeaza la tarif "complet dezechilibrat" dupa cum apreciaza Alexandru Albu. Un alt subiect vizeaza interzicerea finalizarii in reteaua operatorilor mobili a apelurilor in retelele altor operatori. In prezent Netmaster Communication mai are circa 5.000 de abonati, majoritatea lor fiind interesati de serviciul de telefonie prin internet.

Amenzile aplicate in alte tari europene au depaSit 500 milioane euro
Practicile Orange in alte tari europene au condus deasemenea la aplicarea de sanctiuni din partea autoritatilor. "Trebuie evidentiat ca practicile Orange in alte tari europene au condus la aplicarea de sanctiuni din partea autoritatilor. Astfel, in Franta, compania de reglementare a pietei de telecomunicatii din Franta a sanctionat compania Orange cu o amenda in valoare de 256 milioane euro pentru formarea unui cartel impreuna cu alte doua companii de telefonie mobila, una dintre ele fiind SSR, controlata de Vivendi Universali. De asemenea, Vodafone a fost amendata de autoritatile franceze cu 220 milioane euro", a spus Albu.
Conducerea companiei Netmaster Communication a precizat ca ceilalti operatori mici de telefonie de pe piata romaneasca "nu au avut curajul sa se alieze actiunii noastre" deoarece au fost speriati ca li se va interzice si minimum de drepturi de care beneficiaza din partea celor trei operatori, a precizat conducerea companiei Netmaster Communication.
Consiliul Concurentei este, in prezent, singura institutie in care Netmaster Communication mai crede ca poate sa readuca in piata o competitie corecta, bazata pe respectarea legislatie conform cea din Uniunea Europeana, au spus reprezentantii companie.
In cadrul investigatiei se vor analiza atat pozitia detinuta de catre fiecare dintre companiile reclamante pe piata relevanta, cat si comportamentul pe piata al acestor agenti economici in relatie cu concurentii si beneficiarii serviciilor lor si, totodata, existenta unei eventuale intelegeri anticoncurentiale intre agentii economici reclamati.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.