O calatorie nu se face niciodata de unul singur. Dar ochii care privesc drumul sunt, tot timpul, ai calatorului.
Karlovy-Vary, Cehia, Boemia de Vest. Despre orice oras turistic al lumii poti afla amanunte destule de pe Internet, structurate didac
O calatorie nu se face niciodata de unul singur. Dar ochii care privesc drumul sunt, tot timpul, ai calatorului.
Karlovy-Vary, Cehia, Boemia de Vest. Despre orice oras turistic al lumii poti afla amanunte destule de pe Internet, structurate didactic pe capitole; poti privi lista de fotografii aferenta (toate, turistic-atragatoare si protejate cu copyright), afli detalii de transport si cazare etc., ghidurile de calatorie au devenit un lux inutil. In plus, nu contin detalii pragmatice, esentiale la fata locului. Tiparesti in graba pagini pe care abia daca apuci sa le citesti in intregime. Avand toata istoria intre filele cartilor, nu astepti decat contactul cu lumea concreta, intru un raspuns la intrebarea, nascuta inconstient la atingerea oricarui loc incarcat de traditie: "Cat din realitatea istoriei reusim sa retinem in cuanta ingusta a clipei?"
Carlsbad. Orasul lui Carol al IV-lea (1316-1378), imparat al Imperiului Roman de Natiune Germana Sfantul Imperiu sau A Doua Roma, cum l-au denumit contemporanii, cu o sacra nostalgie si rege al Cehiei, intemeietorul Universitatii pragheze, prima din Europa. Iconografia retine in special imaginile din secolul al XIX-lea ele sunt fala statiunii: primele fotografii ale unui orasel de vacanta, decorat de o eleganta arhitectura baroca, cu elemente de clasic si Renaissance (se vorbeste, chiar, de "arhitectura balneara"), in care familii regale isi fac vilegiatura, cura de primavara sau de toamna, discuta mult mai relaxat decat azi afaceri externe si de familie (care erau, pana la un punct, sinonime), in timp ce medicii isi pun in aplicare ultimele tratamente. Laborante in halate lungi albe, cu bonete trase pe ochi, prelevand de la distanta, cu un recipient fixat de-o lunga vergea, mostre din apele aburinde, in fata specialistilor cu baston si lorneta. Dincolo de vitraliile zvelte ce separa spatiul experimental, in strada, fanfare cantand. Aceleasi ca azi. Aerul de resedinta de vara fast relaxat, aulic dar lipsit de demonstratia de forta a capitalei este si acum evident, el da nota caracteristica a statiunii. Multe statui atesta importanta acordata distinctiei publice si memoriei. Practic, orice personalitate ce a trecut pe aici isi are insemnata cel putin o efigie: un nume de strada sau de hotel, un foisor de pe dealuri, un tablou din Muzeul orasului, o placa memoriala, un bust sau, cu putin noroc, un monument, ori cel putin mentionarea in cartea de aur a urbei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.