Prof. dr. Nicolae Iordache, seful sectiei de chirurgie de la Spitalul Sf. Ioan, ne-a explicat ca icterul este o acumulare de pigmenti biliari in tesuturile bogate in elastina. Pigmentii biliari provin din degradarea globulelor rosii. Acestia sunt dus
Prof. dr. Nicolae Iordache, seful sectiei de chirurgie de la Spitalul Sf. Ioan, ne-a explicat ca icterul este o acumulare de pigmenti biliari in tesuturile bogate in elastina. Pigmentii biliari provin din degradarea globulelor rosii. Acestia sunt dusi de la splina la ficat si intra in componenta secretiei denumite bila. Pigmentii biliari nu fac rau, dar sunt niste indicatori de culoare fie inainte de ficat, fie dupa ficat. Cand bilirubina este crescuta, este vorba fie de boli de sange, fie de boli de ficat din categoria hepatitelor, fie exista un obstacol pe caile de evacuare a bilei de dupa ficat. In momentul ingalbenirii, omul trebuie urgent sa mearga la medic. Icterul mecanic cu obstacol in deversarea bilei da culoarea galben pamantiu, in timp ce icterul, in cazurile de hepatita, da culoarea portocaliu intens, rubiniu. Obstacolul care impiedica deversarea bilei si cresterea pigmentilor biliari poate fi in interiorul canalelor biliare, prin care bila se duce in duoden. Acest obstacol in cele mai multe cazuri este reprezentat de pietre in circuitul hepatic. Dar impiedicarea varsarii bilei poate proveni si din comprimarea produsa de unele tumori in caile biliare, inflamatii ale pancreasului (pancreatite), de unele tumori de duoden, de inflamatii ale duodenului. Trebuie scos calculul ce vine din cariera vezicii biliare, dar trebuie rezolvata si cea de pietre prin indepartarea chirurgicala si a vezicii biliare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.