Proiectul ''Ajuta la invingerea cancerului'', lansat prin IBM World Community Grid, este asteptat sa accelereze cercetarea in domeniul cancerului. Publicul poate ajuta la avansarea cercetarilor in domeniul cancerului prin donarea puterii de calcul a

Proiectul ''Ajuta la invingerea cancerului'', lansat prin IBM World Community Grid, este asteptat sa accelereze cercetarea in domeniul cancerului. Publicul poate ajuta la avansarea cercetarilor in domeniul cancerului prin donarea puterii de calcul a PC-ului in momentele in care acesta nu este utilizat sau se afla in stand-by.
ARMONK, N.Y. - IBM, impreuna cu cercetatorii de la Universitatea de Medicina si Stomatologie din New Jersey - Scoala medicala ''Robert Wood Johnson'' si cei de la Institutul pentru Cancer din New Jersey lucreaza impreuna pentru lansarea unui proiect destinat sa duca la accelerarea cercetarilor privind cancerul, utilizand puterea masiva de calcul a World Community Grid. ''Ajuta la invingerea cancerului'' este cel de-al treilea proiect care urmeaza sa utilizeze enorma putere de calcul a World Community Grid, cel mai mare grid - retea de calcul si date - umanitar din lume, care gazduieste un ''supercomputer virtual''.
Proiectul ''Ajuta la invingerea cancerului'' este asteptat sa ajute cercetatorii sa inteleaga mai bine mecanismele de baza ale cancerului cu scopul de a imbunatati planificarea tratamentului si a terapiei pentru pacientii bolnavi de cancer. Acest proiect, care functioneaza cu ajutorul IBM World Community Grid, urmeaza sa fie finalizat in aproximativ trei luni.
Cercetatorii vor avea posibilitatea de a analiza simultan un numar mare de tesuturi afectate de cancer, permitandu-le sa realizeze multiple experimente intr-o perioada mai mica de timp.
''Ca rezultat al acestui proiect, World Community Grid face posibila analizarea intr-o singura zi a numarului de specimene care ar putea fi studiat cu un computer traditional in aproximativ 130 de ani'', a declarat dr. David J. Foran, cercetator principal, profesor de patologie si director al Centrului pentru Proiectare Imagini Biomedicale la Scoala medicala ''Robert Wood Johnson'' si co-director al programului de partajare resurse ''Immunohistochemistry'' de la Institutul pentru Cancer din New Jersey. ''Fara World Community Grid, analizele noastre ar fi fost procesate fie individual, fie in cantitati reduse, data fiind utilizarea unor computere standard'', a adaugat acesta.

Proiectul va incepe cu analiza tesuturilor specifice cancerului la san

Cercetatorii cred ca viteza si inalta performanta a World Community Grid ar putea face posibila detectarea si monitorizarea schimbarilor subtile intervenite in parametri masurabili si care ar putea facilita descoperirea unor indici care sa permita realizarea unor prognoze privind aparitia acestora, care nu sunt evidente in cazul examinarii datelor de catre oameni sau prin analizele realizate prin metode traditionale.
Cercetatorii au creat deja un prototip robotic, bazat pe web, care va prelua imaginile, va analiza arhiva si va partaja automat mostrele de tesuturi. Proiectul ''Ajuta la invingerea cancerului'' va incepe cu analiza tesuturilor specifice cancerului la san, care vor fi urmate de analize privind cancerul la gat si cap.
Prin World Community Grid, oricine poate dona perioadele in care calculatoarele nu sunt utilizate sau se afla in stand-by. Rapid, simplu, sigur si securizat, mai mult de 200.000 de persoane ofera acum voluntar puterea de calcul a mai bine de 360.000 de computere pentru a ajuta la avansul cercetarilor privind cancerul, prin World Community Grid.
Computerele care ruleaza sistemele de operare Windows, Linux sau Mac pot participa la World Community Grid. Lansat in noiembrie 2004, World Community Grid este un efort umanitar global care foloseste puterea de calcul a computerelor individuale si a celor de afaceri pentru a ajuta la rezolvarea celei mai dificile probleme ale omenirii.
Exista peste 650 de milioane de PC-uri in folosinta in toata lumea, fiecare fiind un posibil participant la World Community Grid. Puterea de calcul Grid este o tehnologie in rapida dezvoltare, care poate colecta puterea comuna a mii si chiar a milioane de computere individuale pentru a crea un sistem ''virtual'' gigant cu o putere de calcul imensa. Tehnologia Grid ofera o putere de procesare mult mai mare fata de cele mai puternice supercomputere ale lumii. Partener al World Community Grid este Fundatia Lance Armstrong. Proiectul ''Ajuta la invingerea cancerului'' este o extensie a altor doua proiecte finantate de Institutul National pentru Sanatate, conduse de dr. David J. Foran. Toate cele trei proiecte reprezinta eforturi colaborative intre cercetatorii de la Institutul pentru Cancer din New Jersey, Scoala medicala ''Robert Wood Johnson'', Universitatea Rutgers si Universitatea Pennsylvania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.