americanilor fata de nedecomunizarea serviciilor secrete a fost subliniata in mai multe randuri. In perioada primelor doua mandate ale presedintelui Iliescu, 1990-1996, criticile vizau mentinerea vechilor securisti in posturi-cheie, dar si a sistemul
americanilor fata de nedecomunizarea serviciilor secrete a fost subliniata in mai multe randuri. In perioada primelor doua mandate ale presedintelui Iliescu, 1990-1996, criticile vizau mentinerea vechilor securisti in posturi-cheie, dar si a sistemului fostei Securitati, despre care s-a spus ca s-ar fi metamorfozat in SRI si SIE. De asemenea, americanii, dar si oficiali din alte tari occidentale, considerau ca Romania masca, de fapt, continuarea suprematiei Securitatii, de data aceasta mostenirea acesteia fiind preluata de nu mai putin de noua servicii secrete. De asemenea, dupa 1990, au existat multe exemple de faptul ca fosti ofiteri ai Securitatii continuau politica antioccidentala a regimului comunist.

Serviciile secrete, incompatibile cu NATO
In 1997, cand presedintele american Bill Clinton a venit la Bucuresti pentru a consola Romania pentru neprimirea in NATO, la hotelul Intercontinental, seful Serviciului de Presa al Casei Albe le spunea jurnalistilor veniti de peste Ocean in Air Force 1 ca Romania va intra in Alianta Nord-Atlantica atunci cand isi va curata serviciile de informatii. Chiar daca Romania a intrat dupa cativa ani in Alianta Nord-Atlantica, criticile nu au incetat, cererea Washingtonului nefiind decat partial pusa in practica. Pe diferite canale, aceste critici au fost transmise frecvent in ultimul an.

Adjunctii SIE, schimbati dupa o actiune comuna cu americanii
La sfarsitul anului trecut, trei dintre adjunctii SIE au fost schimbati din functie. "Toti trei au fost securisti", spunea atunci Ion Mihai Pacepa, fostul nr.2 in spionajul extern pana in 1978, cand a cerut azil politic in SUA.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.