Alzheimer este o boala extrem de costisitoare, avand in vedere ca pacientii necesita o ingrijire permanenta, la ei acasa sau in spitale ori in centre pentru batrani. Potrivit specialistilor, costul ingrijirii oamenilor cu dementa este foarte ridicat
Alzheimer este o boala extrem de costisitoare, avand in vedere ca pacientii necesita o ingrijire permanenta, la ei acasa sau in spitale ori in centre pentru batrani. Potrivit specialistilor, costul ingrijirii oamenilor cu dementa este foarte ridicat si creste in timp: ''Multe din costurile bolii Alzheimer (BA) sunt ascunse.
Daca persoana care acorda ingrijiri din cadrul familiei este sotia sau sotul, ei insisi pot fi in varsta si fragili, riscandu-si propria sanatate pentru a-si ingriji partenerul de viata. Daca persoana care acorda ingrijiri este fiul sau fiica bolnavului, acestia trebuie sa renunte la slujba platita pentru a acorda ingrijiri parintelui''. In opinia specialistilor, ''tratamentul simptomatic si intarzierea necesitatii ingrijirii la domiciliu sau in institutii ar reduce semnificativ costurile''.
BA constituie cauza cea mai obisnuita si cea mai cunoscuta a dementei, care presupune deteriorarea lent-progresiva a performantei intelectuale implicand anomalii ale memoriei, limbajului, intelegerii, orientarii vizualo-spatiale, concentrarii atentiei, proceselor aritmetice si rationamentelor logice. BA afecteaza 5% din populatia de peste 65 de ani, iar din cinci in cinci ani, frecventa se dubleaza:10% la 70 de ani, 20% la 75 de ani. In prezent, exista 18 milioane de persoane cu dementa, iar pana in 2025, numarul lor va creste la 34 de milioane. BA este a patra cauza a mortii in tarile dezvoltate, precedata de bolile cardiovasculare, cancer si accident vascular cerebral. In Romania, exista aproximativ 200.000 de persoane afectate de Alzheimer.
In tara noastra doar 30% dintre pacientii suferind de Alzheimer sunt diagnosticati si, mai grav, numai 10% dintre acestia sunt tratati corespunzator.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.