Cand plange un copil, cad lacrimi grele de crocodil. Ii curg siroaie pe obraji si ni se cutremura sufletul. Peste toate, plansul este prima comunicare verbala a bebelusului. E felul in care se face auzit, atunci cand are o suparare, cand se int
Cand plange un copil, cad lacrimi grele de crocodil. Ii curg siroaie pe obraji si ni se cutremura sufletul.


Peste toate, plansul este prima comunicare verbala a bebelusului. E felul in care se face auzit, atunci cand are o suparare, cand se intampla ceva cu el. Un mesaj prin care te avertizeaza daca-i vorba de o urgenta. Ce-i drept, sunetul pe care-l produce plansul micutului nu e placut pentru multi adulti, in special pentru femei. Dar manifestarea zgomotoasa nu face decat sa-i atentioneze pe cei mari ca trebuie numaidecat sa afle care este cauza. Si nu toata lumea stie sa asculte plansul copilului.
DE CE? Cel mai des, copiii mici plang atunci cand le este foame. Apoi, cand ii doare ceva. De regula, aceasta durere este provocata de gaze si de spasmele intestinale care apar dupa ce a fost hranit. Disconfortul produs de scutece, pampersii uzi duc, de asemenea, la alte strigate de atentionare a lui. Cateodata copiii pot plange fara motiv. Aparent. Dar trebuie stiut ca, in general, exista o cauza. Multi parinti deosebesc plansul copilului flamand de cel al copilului chinuit de o durere anume. Oricum, plansul este normal pentru cei de varste mici.
Cand nu esti sigur de ce-ti plange copilul, incearca sa elimini sursele la care ai acces si tu: intai de toate, verifica-i starea, conditia fizica. Sa aiba o respiratie usoara, degetelele de la maini si de la picioare sa fie roz si calde. Vezi daca-l doare ceva ori daca nu cumva ii este foame. Trebuie sa te asiguri ca-l hranesti atat cat trebuie si ca-l ajuti sa regurgiteze in mod corect. Apoi, vezi daca prezinta umflaturi ale pielii, semne de roseata, urticarii ori arsuri, daca are bratele si piciorusele distorsionate ori prinse in ceva, urechile indoite in caciulita. Verifica sa nu-i fie micutului nici prea cald, dar nici prea frig, daca nu cumva trebuie sa-i schimbi scutecelul, daca e zgomot prea mult in camera lui, sau lumina prea multa, daca nu e curenta€¦ Vorbeste-i. Sunetul vocii parintelui este ca un balsam pentru copil si-l linisteste. Incearca sa-i schimbi pozitia in care sta si, eventual, pune-i sa asculte, in surdina, ceva muzica.
PERCEPTII. Cateodata, copiii au nevoie sa simta, sa perceapa senzatii familiare precum sunetul vocii tale, respiratia ta, sa-ti simta pielea, sa te vada zambindu-i, sa-ti simta imbratisarea.
Daca totusi nu se opreste din plans, sub nici o forma, si starea asta este asociata cu febra, diaree, voma, iritatii, respiratie greoaie sau alte semne de boala, sunati imediat la doctor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.