Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a cerut, joi seara, incetarea imediata a ostilitatilor din Liban si a propus Consiliului de Securitate un plan de iesire din conflict.

Interventia lui Kofi Annan a avut loc la numai o zi dupa ce pre

Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a cerut, joi seara, incetarea imediata a ostilitatilor din Liban si a propus Consiliului de Securitate un plan de iesire din conflict.

Interventia lui Kofi Annan a avut loc la numai o zi dupa ce presedintele Traian Basescu a acuzat comunitatea internationala ca poarta o parte din responsabilitate pentru conflictul din Orientul Mijlociu si a afirmat ca stoparea unei crize umanitare in zona trebuie sa fie „prioritatea zero a Consiliului de Securitate al ONU“.

Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a cerut joi incetarea imediata a violentelor dintre Israel si Liban pentru a „impiedica noi pierderi de vieti nevinovate si provocarea de noi suferinte“, relateaza Mediafax. In acelasi timp, el a propus Consiliului de Securitate al ONU un plan de pace care prevede incetarea imediata a ostilitatilor si eliberarea, cat mai repede posibil, a celor doi soldati israelieni de catre Hezbollah si preluarea lor de catre Comitetul International al Crucii Rosii. De asemenea, Annan a cerut desfasurarea unei forte de mentinere a pacii de partea libaneza a „liniei albast re“ ce marcheaza frontiera dintre Israel si Liban, forta menita sa „contribuie la stabilizarea situatiei“. Planul prezentat de secretarul general al ONU face referire si la oprirea gruparii Hezbollah „de a viza, in mod deliberat, tinte din mijlocul populatiei israeliene“, precum si la impiedicarea Israelului „de a utiliza forta intr-o maniera disproportionata si de a pedepsi astfel intregul popor libanez“.

Kofi Annan considera ca este nevoie de eforturi diplomatice pentru crearea unui cadru politic care ar putea deveni activ dupa terminarea ostilitatilor.

Aplicarea rezolutiilor ONU
In plus, Annan a subliniat importanta aplicarii rezolutiilor Natiunilor Unite, privind dezarmarea militiilor siite Hezbollah si restabilirea controlului guvernului libanez pe intregul teritoriu al tarii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.