De abia ma angajasem la Jurnalul National. Aici era o iarna agasanta. In Egipt insa luna decembrie e calduroasa, asa ca m-am bucurat cand m-au invitat la Cairo niste oameni de afaceri arabi care voiau sa se extinda in Romania cu o afacere cu pielarie
De abia ma angajasem la Jurnalul National. Aici era o iarna agasanta. In Egipt insa luna decembrie e calduroasa, asa ca m-am bucurat cand m-au invitat la Cairo niste oameni de afaceri arabi care voiau sa se extinda in Romania cu o afacere cu pielarie. Impacam mai multe capre si verze: aveam posibilitatea sa scriu niste reportaje la ale caror subiecte nu as fi ajuns in mod normal, ii ajutam pe amicii egipteni si stateam la caldurica.

Oamenii aia de afaceri care ma invitasera nu prea aveau timp de mine, asa ca mi-l dadusera in dotare pe Hairi. Acesta avea vreo 35 de ani, chelie, burtica onorabila si era foarte volubil. El era ""om umblat"". Fusese chelner in Italia, asa ca ne intelegeam prin semne si un ciudat dialog italo-englez, ""ghidul"" meu cunoscand si cateva cuvinte de sorginte britanica.
Probleme grave
Se dovedea un ins de treaba, nu fura prea mult din banii pe care-i dadusera sefii lui sa ma plimbe. Imi placea ca ma ducea sa mananc sau sa beau ceva in locuri ieftine, acolo unde se duceau si egiptenii de rand. Inca din prima seara, cand m-a dus la o carciuma tinuta de niste crestini care aveau de vanzare si alcool (Hairi nu se dadea inlaturi de la o bere sau un vin), mi-a marturisit ca are grave probleme erotice. In Italia se obisnuise sa aiba treaba cu multe femei, agatase inclusiv romance. In Egipt putea sa aiba treaba cu femei doar daca se ducea la curve, ceea ce costa imens pentru venitul lui, sau se insura, operatiune care cerea multi bani pentru cumpararea nevestei. Oricum, nu prea avea chef sa se faca monogam si sa se aseze la casa lui, fiindca il batea gandul sa fuga iar in Europa. Mi-a mai marturisit ca ar fi ceva sanse daca am sta prin locurile unde vin turiste, eu i-as face lobby spunand ca e un mare patron si i-as ceda pentru cateva ore camera mea de la hotelul bun unde ma cazasera pielarii. De voie, de nevoie, am acceptat.
Pantera neagra
A doua zi, am descins la o catedrala a crestinilor ortodocsi ai Bisericii Copte. Inaintea noastra intrase un grup mare de turisti britanici. Printre ei se afla o negresa supla, care arata bine. Hairi a inceput sa se comporte ca un vulcan noroios. Dadea din maini ca un nebun si zicea tare, scuipand in timp ce vorbea: ""Mamma Mia! Una principessa nera! Mio cazzo, duro! Beautiful Thomas, I love lei, instantaneo!"".
A sarit pe ea, eu pastrand o distanta prudenta. Hairi o tot apuca de maini si ii spunea in limbajul lui personal ca e om de afaceri, ca vrea sa fie ghidul ei pe gratis, ca iubeste negresele in general. Fata nu l-a bagat in seama, apoi dupa vreo cinci minute, s-a intors plictisita spre mine si m-a intrebat: ""Sorry, mister, ita€™s your animal?"". Am recunoscut usor jenat ca sunt impreuna cu Hairi, mi-am cerut scuze in numele lui si am inceput o discutie despre comportamentul egiptenilor. Spre disperarea amicului meu (pe care l-am convins cu greu si cu ajutorul a 150 de lire egiptene sa plece), fata a acceptat sa se rupa de grupul cu care venise si sa mearga la o cafea cu mine. O chema Mary-Jane, era nascuta in Nigeria, dar devenise de zece ani cetatean britanic. Studiase psihologia la Edinborough si acum era in vacanta. A mai stat trei zile la Cairo, timp in care am avut o relatie armonioasa, cu multe prezervative consumate. Stiam ca in Nigeria sunt multi bolnavi de SIDA. Hairi, pe care il vedeam zilnic, era din ce in ce mai agitat. Se vedea ca are o mare presiune psihica pe motiv ca e statut. Dupa ce Mary-Jane a plecat intr-o croaziera pe Nil, nu am mai ramas nici eu multe zile la Cairo.
Rasplata
Mi-am dat seama ca datorita lui Hairi am avut prima experienta amoroasa din viata mea cu o negresa. Functionase ca o undita. Imi parea rau ca nu prea mai aveam timp sa mergem in alte locuri cu turiste, eventual asiatice sau nordice, sa faca prietenul meu scandal si eu sa par un lord in comparatie cu el. In ultima seara am sacrificat 70 de dolari (suma e aproape un salariu mediu lunar de egiptean) si i-am facut cinste, in orasul-port Alexandria, tot cu o fata neagra. Acum vreo doua saptamani, omul mi-a scris ca e posibil sa ajunga in toamna la Bucuresti, ca bucatar la un restaurant cu patroni egipteni. Daca i se materializeaza planul, abia astept sa-l scot in oras, la pescuit, sa vad daca si-a pastrat abilitatile de ""agatator pentru altii"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.