Aroma alivencilor moldovenesti o gasim la Creanga, dar ne putem bucura de ea si in zilele noastre. Chiar nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc... la paharul cu lapte pe care-l beam in fiecare dimineata in copilarie, la branza de vac

Aroma alivencilor moldovenesti o gasim
la Creanga, dar ne putem bucura de ea
si in zilele noastre.

Chiar nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc... la paharul cu lapte pe care-l beam in fiecare dimineata in copilarie, la branza de vaci pe care mi-o aducea bunica, la smantana pe care o furam din oalele puse la prins... si la alte gusturi si bunatati pline de aroma si farmecul copilaresc, parca-mi salta si acum inima de bucurie!
SAVOAREA COPILARIEI. Bunica mea era vestita pentru bucatele sale, pe cat mi-aduc aminte si-mi aduc bine aminte. Toate vecinele si cumetrele se adunau cand facea ea cate un ""cuptior"" zdravan cu alivenci, de ne puneam cu totii gura la cale. Parca o vad cum dadea branza de vaci prin sita sau o farama cu furculita. Imi zicea ca are nevoie de faina, iar eu, cand auzeam una ca asta, iute ma suiam in pod si ii aduceam malaiul si faina de grau. Bunica le amesteca pe toate cu sare intr-un lighean, de-ti venea sa mananci atunci toata amestecatura. Si numai ce-o vedeam ca pune si ouale unul cate unul, iar la urma adauga si un pahar cu lapte proaspat. Grozav era de indemanatica! Turna repede totul intr-o tava unsa bine si presarata cu faina si le baga la ""cuptior"".
POFTICIOASA. Si cum stam eu si ma chiteam in gandul meu cum sa fac sa mananc toate alivencile, unde nu o vedeam pe bunica-mea ca si scotea tava cu bucatele aromate. Le taia in bucati patrate, apoi le tavalea prin unt incalzit si le punea pe o farfurie peste care turna smantana din belsug. Apoi le mai baga oleaca la ""cuptior"", sa se rumeneasca. Voiam eu sa le fur, dar tot de la bunica stiu ""ca Dumnezeu n-ajuta celui care umbla cu furtisag"". Asa eram eu la varsta copilariei mele si asa sunt si acum, de cate ori ma intorc in satul natal. Dar si pofticioasa ca anul acesta, ca in anul trecut si ca de cand sunt, niciodata n-am fost!

Dulce moldovenesc ca la bunica la tara

Ingrediente: 1/2 kg branza de vaca, 3-4 oua, un pahar cu lapte, doua linguri faina, o lingura malai, un pahar smantana, trei linguri cu unt, sare

Preparare: Branza se da prin sita si se amesteca bine cu faina, malaiul, sarea si ouale puse unul cate unul. Se adauga laptele. Compozitia se toarna intr-o tava unsa si presarata cu faina. Se coace la foc potrivit. Se taie in bucati patrate. In farfurie se toarna smantana, apoi se asaza bucatile de alivenci, date prin unt incalzit. Deasupra se toarna din nou smantana, amestecata cu o lingurita de faina. Se mai da la cuptor un sfert de ora sa se rumeneasca. Se serveste calda.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.