Ofensiva israeliana in Liban va continua "pana in faza in care beneficiile desfasurarii operatiunilor militare nu vor mai justifica nivelul cheltuielilor", a declarat, scurt, premierul israelian, Ehud Olmert, intr-un interviu publicat, ieri, in cotid
Ofensiva israeliana in Liban va continua "pana in faza in care beneficiile desfasurarii operatiunilor militare nu vor mai justifica nivelul cheltuielilor", a declarat, scurt, premierul israelian, Ehud Olmert, intr-un interviu publicat, ieri, in cotidianul ebraic Maariv. Inca din primele zile ale conflictului, Olmert a impus Beirutului trei conditii pentru incetarea focului: eliberarea celor doi militari, oprirea tirurilor de racheta ale Hezbollah in nordul Israelului si punerea in aplicare a Rezolutiei 1559 a ONU privind dezarmarea Hezbollah.
Atitudinea de delimitare neta fata de actiunile Hezbollah, afisata de autoritatile de la Beirut inca de la debutul conflictului, a inregistrat o schimbare majora: ministrul libanez al Apararii, Elias Murr, a avertizat, joi seara, ca armata Libanului va participa la lupte daca Israelul va trimite forte terestre pentru invadarea tarii.
"Avem in prezent o armata libaneza care a decis sa isi apere teritoriul, iar sangele comun este un factor mai puternic decat diferentele de confesiune, religie sau doctrina", a spus Murr.
Trebuie reamintit ca armata libaneza nu a intervenit in timpul invaziei israeliene din 1982, care a implicat Libanul intr-un razboi civil si regional.
In momentul retragerii israeliene din Liban, in mai 2000, dupa 22 de ani de ocupatie, Beirutul nu a trimis trupe la frontiera cu statul evreu, controlata de gherilele siite.
Seful Hezbollah cere scuze
Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a reiterat refuzul categoric al miscarii sale de a ceda presiunilor internationale de eliberare a celor doi militari israelieni in afara unui schimb de prizonieri, mediat prin negocieri indirecte.
Nasrallah a criticat regimurile arabe pentru atitudinea fata de agresiunea Israelului, solicitand acestora sa pastreze neutralitatea. De asemenea, el a cerut scuze unei familii de arabi israelieni din Nazaret, dupa uciderea a doi membri ai acesteia intr-un atac cu rachete lansat miercuri, de Hezbollah.
Seful Guvernului de la Beirut, Fouad Siniora, a pus punctul pe i, afirmand ca, pana in prezent, nu exista o solutie politica la confruntarea cu Israelul. In opinia lui Siniora, Statele Unite "ofera ocazia" statului evreu sa isi continue ofensiva in Liban. El a reafirmat decizia de a extinde suveranitatea statului asupra intregului teritoriu libanez, avertizand, insa, ca aceasta masura nu poate fi aplicata in detrimentul unitatii nationale. Cu alte cuvinte, nu intentioneaza sa impuna dezarmarea militiilor Hezbollah.
Germania si Rusia incearca o mediere comuna
Siniora a afirmat ca nu a mai avut "contacte directe" cu Hezbollah de la debutul ofensivei, asigurarea legaturii dintre cele doua parti fiindu-i incredintata, "din motive practice", presedintelui Parlamentului, siitul Nabih Berri. Guvernul libanez "nu a solicitat Hezbollah" eliberarea militarilor israelieni capturati pe 12 iulie, a mai precizat premierul Libanului.
Conform presei germane, serviciile de informatii germane si ruse colaboreaza in incercarea de a obtine eliberarea celor doi captivi, precum si a caporalului rapit de gruparea Hamas, pe 25 iunie. Hezbollah spera sa se ajunga la un schimb de prizonieri similar celui realizat, tot sub mediere germana, in 2004, cand a obtinut in schimbul cadavrelor a trei militari israelieni si al repatrierii unui prosper om de afaceri, ofiter in rezerva, eliberare a 420 de detinuti arabi din inchisorile israeliene. Deocamdata, Israelul ramane ferm impotriva oricarui schimb de prizonieri.
SUA au respins o incetare a focului
Dupa cum remarca premierul libanez, marile puteri ale lumii si organismele internationale nu reusesc sa ajunga la un numitor comun in gestionarea acestei crize. Propunerea prezentata, joi seara, in Consiliul de Securitate al ONU de catre secretarul general al organizatiei, Kofi Annan, a fost respinsa de SUA. Propunerea includea o incetare a focului si eliberarea militarilor israelieni capturati de Hezbollah. Statele Unite au respins posibilitatea unei incetari a focului inca inainte de intalnirea intre liderul Natiunilor Unite si seful diplomatiei americane, Condoleezza Rice.
Pentru ieri, Rice avea programata si o intalnire cu cei trei membri ai echipei ONU care a revenit din Orientul Mijlociu. Ea si-a amanat, pentru saptamana viitoare, vizita in zona de conflict, ce ar fi trebuit sa inceapa ieri. (I.C.)
Beirutul pierde miliarde de dolari
Conform ministrului de Finante al Libanului, Jihad Azour, pierderile materiale ale tarii sale in urma atacurilor israeliene asupra infrastructurii libaneze sunt de ordinul miliardelor de dolari. Lista siturilor militare distruse de bombardamente include cartierul general (Bint Jbail), cazarmile Jamhour si Kfarchima, baza armata a serviciului de informatii militare (Abde), bazele armate maritime din porturile Tripoli si Beirut, bazele aeriene Rayack si Qoleiaat si, dupa cum sustine Israelul, toate statiile radar libaneze. Mai multe institutii ale Hezbollah - cartiere generale, domiciliul, biroul si cartierul general al liderului miscarii, Hassan Nasrallah, biroul sefului Amal de la Mssayleh, sediul acestei miscari de la Baalbeck, moscheea imamului Ali, din aceeasi localitate, domiciliul seicului Mohammed Yazbeck au fost distruse sau grav avariate. Case si imobile din satele situate in sudul Libanului si in cartierele siite din sudul Beirutului, cartierul rezidential crestin Achrafieh din Beirut, cartierul general al fortelor interimare ale ONU (FINUL) au fost transformate in ruine. Bombardamentele au lovit camioane cu alimente, statii de benzina, o centrala electrica, rezervoare de kerosen de pe aeroportul din Beirut, turnuri de apa, uzine, intre care uzina de produse lactate Liban-Lait. Din cauza afluxului de victime, la Tyr, oras greu incercat de bombardamente, ranitii care decedeaza in spital sunt inhumati intr-o groapa comuna. Ieri, in cea de-a 10-a zi de la izbucnirea violentelor, aviatia israeliana si-a reluat atacurile impotriva unor presupuse obiective ale Hezbollah, la operatiunile din sudul Libanului participand mii de militari, intre care unitati de elita ale corpului de infanterie Egoz (Nuez). Conform agentiilor internationale de presa, pana ieri, aviatia israeliana a intreprins aproximativ 3000 de operatiuni asupra tarii vecine. (I.C.)
345 de civili morti
Confruntarile intre armata israeliana si gherilele Hezbollah din sudul Libanului, izbucnite la 12 iulie, au atins deja dimensiuni de catastrofa. Conform bilanturilor transmise, ieri, de agentiile internationale de stiri, ofensiva israeliana in Liban a provocat moartea a peste 330 de persoane, intre care zeci de copii, iar tirurile lansate spre teritoriul israelian de gruparea siita pro-iraniana s-au soldat cu 31 de morti in randurile israelienilor - 15 civili si 16 militari. In luptele inregistrate, in urma cu doua zile, in regiunea frontierei libanezo-israeliene, au fost ucisi doi combatanti ai Hezbollah si, pentru prima oara, un cadru din conducerea miscarii siite pro-siriene Amal. Tot joi, armata israeliana a pierdut doi militari. Peste 500.000 de cetateni straini aflati in Liban au parasit aceasta tara, de la inceputul conflictului. In paralel, in cadrul ofensivei israeliene asupra Fasiei Gaza, declansata la 28 iunie, si-au pierdut viata 100 de palestinieni. (I.C.)
Petitie pentru salvarea copiilor
O petitie on-line pentru salvarea vietilor civililor si, in special a copiilor ucisi in fiecare zi in razboiul din Liban poate fi accesata pe adresa http://www.fromisrael2lebanon.
com/.
In fotografia pe care am selectat-o dintre numeroase alte imagini mai mult decat socante, o fetita din Israel scrie, pe un proiectil, un mesaj destinat micutilor din Liban "De la Daniela, din Israel".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.