Tarifele la energia termica vor creste, in medie, cu 5-6% de la 1 august daca autoritatile vor reusi sa finalizeze ordonanta de urgenta care prevede acordarea unei subventii de 45% din pretul combustibilului achizitionat de producatori si inlocuirea
Tarifele la energia termica vor creste, in medie, cu 5-6% de la 1 august daca autoritatile vor reusi sa finalizeze ordonanta de urgenta care prevede acordarea unei subventii de 45% din pretul combustibilului achizitionat de producatori si inlocuirea pretului national de referinta cu preturi locale, transmite NewsIn. Statul va suporta 45% din costurile autoritatilor locale de achizitie a combustibililor pentru centralele termice detinute. Subventiile vor fi acordate fie dupa ce combustibilul a fost achizitionat, prin decontarea facturilor, fie in avans. "Incercam ca, de la 1 august, sa trecem la preturi locale de referinta la energia termica. Trebuie sa definitivam proiectul de ordonanta de urgenta ca sa fie rapid adoptat in sedinta de Guvern de saptamana viitoare. Dupa aceea, ar trebui ca, pana la 1 septembrie, sa fie elaborate normele de aplicare ale respectivei ordonante", au declarat agentiei NewsIn, reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Oficialii ANRE au mai spus ca, daca se va reusi trecerea la preturi locale de referinta de la 1 august, tot incepand de la aceasta data se vor majora tarifele la energie termica. Insa, pe de alta parte, ei au subliniat ca "in august, consumul de energie termica este atat de mic incat nu se va simti la buzunare, iar acelasi lucru s-ar intampla si daca ar intra in vigoare la 1 septembrie". Potrivit ANRE, preturile la energia termica ar trebui sa creasca in medie cu 5-6% odata cu desfiintarea pretului national de referinta.
Reprezentantii autoritatii de reglementare au adaugat ca sunt in curs de finalizare doua proiecte de ordonanta de urgenta. Primul prevede introducerea pretului local de referinta la energia termica si acordarea unei subventii pe combustibilul achizitionat de producatorul de caldura si apa calda. Cel de-al doilea proiect prevede inlocuirea cupoanelor pentru plata energiei termice cu subventionarea de catre stat pentru persoanele cu venituri mici a unui procent din factura. "Cuponul la incalzire va fi inlocuit din aceasta iarna cu un nou tip de subventie care va consta in acoperirea de catre stat a unui procent din factura de energie termica", a declarat, recent, pentru NewsIn, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Mircea Toader. "Pentru persoanele cu venituri mici se gandeste chiar o acoperire integrala de catre stat a facturii de energie termica pe perioada iernii", a spus oficialul MAI.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.