Banca Nationala a Romaniei ar putea majora dobanda de politica monetara pana la 9,5%, precizeaza studiul trimestrial al Unicredit. Potrivit specialistilor bancii, mentinerea inflatiei pe traiectoria stabilita de BNR va depinde de intarirea in continu

Banca Nationala a Romaniei ar putea majora dobanda de politica monetara pana la 9,5%, precizeaza studiul trimestrial al Unicredit. Potrivit specialistilor bancii, mentinerea inflatiei pe traiectoria stabilita de BNR va depinde de intarirea in continuare a politicii monetare. Astfel, pentru a contracara efectele presiunilor venite din partea cererii, Banca Centrala va trebui sa adopte o strategie cel putin prudenta in privinta instrumentelor de interventie specifice. Dobanda de politica monetara ar putea fi astfel majorata de la 8,75% pana la 9,5%.

Avans economic 5,5%

In ansamblu, analistii UniCredit Group apreciaza o crestere economica pentru 2006 de 5,5%, precizeaza raportul.
Cresterea PIB pe primul trimestru al anului 2006 a atins 6,9%, stimulata de investitii si de consum. Cererea interna este estimata sa ramana importanta anul acesta ca urmare a mentinerii unui consum ridicat si a investitiilor in crestere. Cererea semnificativa pentru importuri, in principal a celor pentru investitii, va contribui insa la cresterea contributiei negative a cererii externe nete in PIB.

Deficit de cont in crestere

Deficitul de cont curent este estimat sa ajunga la 9,5% din PIB, in urma importurilor masive stimulate si de iminenta lansare a proiectelor de investitii in infrastructura. "Investitiile green field, cumulate cu aportul mare al intrarilor de capital strain din privatizari, au potentialul sa conduca investitiile straine directe la un nou maxim anul acesta estimat la 7,5 miliarde euro", considera analistii UniCredit. Pe ansamblul anului 2005, deficitul contului curent s-a situat la 8,7% din Produsul Intern Brut. Autoritatile estimeaza o scadere a deficitului la 8,5% din PIB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.