Cabinetul israelian de securitate, intrunit, ieri dimineata, la Ierusalim, sub conducerea lui Ehud Olmert, a decis continuarea "fara limita de timp" a ofensivelor militare din Liban si Fasia Gaza "pana cand armata isi va atinge obiectivele", infor
Cabinetul israelian de securitate, intrunit, ieri dimineata, la Ierusalim, sub conducerea lui Ehud Olmert, a decis continuarea "fara limita de timp" a ofensivelor militare din Liban si Fasia Gaza "pana cand armata isi va atinge obiectivele", informeaza postul public de radio al Israelului. Premierul Olmert a precizat, in cadrul reuniunii, ca "nu vor exista negocieri asupra unui eventual schimb de prizonieri oferiti pentru militarii rapiti de Hezbollah", reafirmand necesitatea ca militantii gherilei siite pro-iraniene sa inceteze tirurile cu rachete. Conform declaratiilor lui Olmert, comunitatea internationala nu exercita presiuni asupra statului israelian si asteapta, chiar, ca acesta sa-si atinga obiectivele, iar SUA sustin Israelul "fara rezerve". Surse militare israeliene, citate de cotidianul ebraic Haaretz apreciaza ca sunt necesare inca 10-14 zile pentru indeplinirea obiectivelor militare ale operatiunii din Liban.
Olmert acuza o conspiratie Iran-Hezbollah
Olmert si-a expus, marti, propriul scenariu in legatura cu declansarea conflictului, acuzand o conspiratie Iran-Hezbollah, care ar fi planuit impreuna rapirea celor doi militari israelieni, pentru a distrage atentia comunitatii internationale de la programul nuclear al Teheranului.
La randul sau, vicepremierul israelian Shimon Peres, a afirmat, intr-un interviu acordat, marti seara, postului BBC: "Nu cred ca Iranul si Siria ne vor ataca si nici Israelul nu le va ataca, deoarece cred ca Iranul este o problema internationala. Nu este datoria noastra sa abordam aceasta problema. Nu dorim sa transformam aceasta problema intr-un conflict intre Iran si Israel. Suntem deja implicati complet". "Toate rachetele provin fie din Iran, fie din Siria. Nu am fi atacat Libanul, nu am fi atacat Hezbollah, nici macar nu am fi atacat Hamas daca ei nu ne-ar fi atacat si provocat. Nu alegerea noastra, ci lipsa unei variante alternative ne-a condus la aceasta confruntare", a comentat Peres.
Primul atac in centrul Beirutului
Ofensiva israeliana asupra pozitiilor Hezbollah din Liban a fost intensificata, ieri, prin atacuri terestre in zona frontierei israeliano-palestiniene. Unele unitati israeliene chiar au trecut granita, lansand atacuri punctuale limitate asupra avanposturilor gherilelor siite, urmate de retragerea rapida. De altfel, semnaleaza cotidianul Haaretz, Tzahal (armata israeliana) nu a exclus posibilitatea unei ofensive terestre majore "la un moment dat". Informatiile potrivit carora aviatia israeliana ar fi distrus, cu o zi in urma, patru camioane provenind din Siria, care transportau armament destinat miscarii Hezbollah, au fost respinse de Damasc drept "inexacte si total nefondate". Siria sustine ca tirul israelian a vizat, de fapt "un convoi cu ajutoare medicale trimise in Liban de Emiratele Arabe Unite, via frontiera siriana". Ieri, aviatia israeliana a distrus un camion stationat intr-o parcare din cartierul crestin Achrafie, in centrul Beirutului, intr-un prim tir de acest fel lansat asupra capitalei libaneze. Aviatia israeliana a lansat deja circa 12 raiduri care au vizat camioane de transport sau zone de stationare a acestor vehicule. Dinspre Liban, un nou tir de rachete a fost lansat, ieri, asupra orasului israelian Haifa, o parte dintre rachete atingand, conform primelor informatii, un cartier al localitatii. Sirenele din oras nu au functionat, din motive necunoscute, iar autoritatile au cerut populatiei sa intre in adaposturi. (I.C.)
Sinistra numaratoare a mortilor
Bilantul victimelor in razboiul din sudul Libanului este, din zi in mai sinistru. Marti seara, numarul mortilor israelieni a ajuns la 25 (din care 13 civili si 12 militari) si 240 de raniti. De partea libaneza se inregistrau 250 de morti (in majoritate, civili) si peste 1000 de raniti. Contabilitatea aceasta nu inregistreaza insa suferinta si stresul populatiei civile - libaneze, palestiniene si israeliene, deopotriva. Sutele de mii de oameni, din ambele parti, care au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele si sa fuga care incotro, refugiindu-se in locuri mai sigure. Statul Major al Armatei israeliene a facut cunoscut ca aviatia militara a executat 2000 de incursiuni asupra teritoriului libanez, fara sa dezvaluie cate mii de bombe au fost lansate, in schimb comandantul artileristilor si blindatelor israeliene anunta ca au fost trase 2000 de obuze. In 24 de ore, Hezbollah a lansat 120 de katiuse asupra asezarilor israeliene, ranind 14 persoane. Din nou au fost lovite orasele Haifa, Naharia, Tzfat, Kiriat Shmone si numeroase localitati din Galileea. Luptele continua si pe frontul palestiniano-israelian. Blindatele israeliene au inaintat spre centrul Gazei, intampinand rezistenta. In toiul luptelor au fost ucisi trei palestinieni si au fost raniti cinci soldati israelieni. Corespondenta Al-Jazeera in Cisiordania, Jevara al-Boudiri, relata in direct despre miscarile armatei israeliene, in momentul in care din directia unui tanc israelian si a mai multor vehicule militare au fost auzite focuri de arma. Ranit la picior, tehnicianul Wael Tantous s-a prabusit in fata camerei de luat vederi, fiind transportat imediat de colegii sai la adapost.
O saptamana americana
Cat va mai dura acest razboi al orgoliilor lezate? Analistii militari si politici stiu ca cel mult inca o saptamana. Ei se bazeaza pe anumite informatii scurse de la Washington. Presedintele american George W. Bush i-ar fi spus premierului israelian Ehud Olmert ca "are la dispozitie o saptamana sa zdrobeasca Hezbollah". Ca si in cazul Irak, Bush este naiv, sau face pe naivul, crezand ca o miscare religioasa fundamentalista, atat de bine organizata, ca Hezbollah ar putea fi distrusa prin bombardamente si presiuni de toate soiurile, fie ele oricat de sangeroase. Si inca in sapte zile. Naivitate care se regaseste si in iluziile Guvernului israelian ca va putea distruge Hamasul prin actiuni militare si arestarea ministrilor si parlamentarilor sai. Olmert are nevoie insa de o victorie. Ea s-ar putea exprima fie prin uciderea lui Hassan Nasrallah, conducatorul Hezbollah, fie prin realizarea unei alte configuratii politice si militare la granita libanezo-israeliana, adica desfiintarea "tarii Hezbollah". Pentru asta are nevoie de timp. Americanii ii mai ofera timp.
Ca sa continue razboiul, Olmert are nevoie si de sprijinul opiniei publice internationale, dar mai ales locale. Ieri, intr-un secret absolut, premierul israelian, impreuna cu directorii oficiilor guvernamentale si ai ministerelor, s-a deplasat in regiunea bombardata de katiuse. El s-a intalnit la Haifa cu 60 de primari ai asezarilor din nordul tarii, si le-a cerut sprijinul. Nu le-a spus ca razboiul va inceta, dimpotriva, ca luptele vor continua pana ce dusmanii vor fi infranti.
Specialisti militari iranieni in randurile Hezbollah
Serviciile speciale si Tzahal continua sa cerceteze cum de a fost posibila avarierea unui vas militar israelian de o racheta Hezbollah. Dupa cum se stie, racheta, care a provocat moartea a patru soldati israelieni, nu e iraniana, ci chinezeasca, si se afla in folosinta armatei iraniene. Pentru responsabilii militari si serviciile secrete israeliene, atacul Hezbollah cu o asemenea racheta, de tip C-802, a fost o surpriza dureroasa. Zeev Schiff, cunoscut analist politic si militar al cotidianului ebraic "Haaretz", scrie ca acest atac confirma interventia activa a Teheranului in Liban. E greu de crezut ca Hezbollah ar fi putut lovi cu atata precizie vasul israelian daca nu ar fi avut asistenta specialistilor militari iranieni. Acum, israelienii cerceteaza cum de a fost neutralizata instalatia electronica de aparare anti-racheta a vasului. E adevarat ca, dupa declansarea bombardamentelor israeliene, Teheranul si-a retras consilierii si specialistii militari din Liban. Au ramas insa destui, fara sa se lase vazuti. Ei nu sunt militari in uniforma, ci "voluntari" ai "Brigazilor Revolutiei", cei mai extremisti dintre fundamentalistii iranieni. Iran e principalul furnizor de arme si bani al Hezbollah, ajutoare care ajung la Nasrallah prin intermediul Siriei, scrie Zeev Schiff. La Teheran se decid actiunile Hezbollah, si daca Hezbollah a primit consemnul sa atace si sa rapeasca soldati israelieni, asa s-a si intamplat. Teheranul avea nevoie de aceasta actiune pentru a abate, pentru o vreme, atentia lumii de la accelerarea programului sau atomic de imbogatire a uraniului. Iranul a inarmat Hezbollah si cu alte tipuri de rachete cu raza lunga de actiune. Rachetele "Pager-3" si "Pager-5", cu mari incarcaturi explozive, au capacitatea de a lovi toate localitatile israeliene pe distante intre 43 si 75 de kilometri fata de granita. Responsabilii militari israelieni considera insa ca in posesia Hezbollah au ajuns si rachete iraniene care pot lovi chiar orasele Tel Aviv si Ierusalim. De la inceputul ostilitatilor, aviatia israeliana a distrus multe bunkere care adapostesc aceste rachete. Cu toate acestea, subliniaza Zeev Schiff, au mai ramas cateva zeci de rachete cu raza mare de actiune. Nasrallah le pastreaza pentru o alta faza a razboiului. ( Tesu SOLOMOVICI )
O zi de razboi costa Israelul 112 milioane de euro
Ploaia de rachete care s-a abatut asupra nordului tarii in ultimele zile costa Israelul aproximativ 500 de milioane de shekeli (n.r. - 112 milioane euro) pe zi din cauza reducerii activitatii economice, arata un raport al companiei de consultanta Dun & Bradstreet (D&B), citat de NewsIn. Estimarea D&B este un calcul al pierderilor financiare maxime zilnice in cazul in care toata activitatea economica ar inceta in zona afectata de razboi din nordul Israelului. Sunt luate in calcul costurile cauzate de intreruperea activitatii, distrugerile de imobile, compensatiile platite angajatilor, patronilor sau fermierilor afectati. Factorii indirecti care pot cauza pierderi companiilor, cum ar fi eventuala inchidere a portului Haifa, care se afla in zona de conflict, nu au fost luati in calcul. "Nu ne asteptam ca perioada de conflict sa afecteze substantial ritmul de crestere economica anuala, care este unul din cele mai mari din lumea occidental", considera directorul general al D&B Israel, Reuven Kuvent. Economia Israelului a avut o crestere de 5,2% din PIB in 2005, iar industria hi-tech a ajuns la un maxim istoric, companiile din acest sector inregistrand venituri cu 20% mai mari decat in 2000. (A.G.C.)
Basescu anunta un nou convoi dinspre Liban
Presedintele Traian Basescu a lansat ieri un apel catre comunitatea internationala, dar si catre Consiliul de Securitate al ONU pentru stoparea catastrofei umanitare din Liban. In opinia sefului statului roman, dincolo de stabilirea unor vinovatii, stoparea crizei umanitare trebuie sa fie obectivul zero al ONU. Basescu a anuntat organizarea unui alt convoi si a unui alt transport pentru cetatenii romani aflati pe teritoriul Libanului. El a insistat ca televiziunile sa transmita ieri seara anuntul ca cetatenii romani sunt asteptati astazi, la ora 6 dimineata in fata ambasadei Romaniei la Beirut pentru a fi transportati in Romania. "Un lucru as vrea sa se inteleaga: ambasada nu poate sa asigure transportul din diversele zone ale Libanului la ambasada din Beirut. Infrastructura e distrusa, ne-am consultat si cu alte state... Sa li se transmita pe toate canalele ca sunt asteptati la ambasada, moment din care ne asumam responsabilitatea transportarii lor in siguranta acasa".
Sute de romani au ajuns
teferi acasa
Peste 164 de romani care se aflau in Liban s-au intors in tara, in noaptea de marti spre miercuri, la bordul a doua aeronave Tarom. Primul avion a aterizat pe Aeroportul Henri Coanda la ora 03.25 cu o intarziere de o ora si jumatate, in el aflandu-se 112 romani. Cel de-al doilea avion a aterizat in jurul orei 04.00, in aeronava aflandu-se alti 52 de romani. Acestia au plecat din Liban in Siria la bordul mai multor autocare, iar din Siria s-au imbarcat la bordul aeronavelor pentru a ajunge in tara. La sosirea in Romania, repatriatii au declarat ca au trait scene de cosmar in Liban si ca de-abia isi pot reveni din socul trait in mijlocul razboiului. In noaptea de luni spre marti sosisera in tara din Liban peste 300 de cetateni romani. Acestia s-au declarat nemultumiti de faptul ca razboiul i-a obligat sa se intoarca in tara, majoritatea declarand ca asteapta cu nerabdare incheierea conflictului pentru a reveni pe teritoriul libanez, acolo "unde este viata lor". Majoritatea celor care asteptau rude sau prieteni la aeroport spuneau ca de la inceputul conflictului au discutat de putine ori cu acestia. "Daca am reusit sa vorbim de doua ori de la inceputul razboiului. Liniile erau mereu ocupate", a declarat un iesean care si-a asteptat sora la aeroport aproape zece ore. (Anca HRIBAN; B.C.G.)
Mesaje de solidaritate
Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, a adresat, presedintelui israelian, Moshe Katzav, si premierului Ehud Olmert, in numele tuturor evreilor, mesaje de solidaritate cu "incercatul popor israelian, in aceste momente in care existenta Tarii Sfinte este amenintata din nou de fortele terorismului". Mesajele exprima indurerarea fata de "pierderea unor vieti nevinovate de ambele parti" dar si speranta ca "statul evreu va reusi sa depaseasca acest moment greu din istoria sa si sa-si continue dezvoltarea democratioca in liniste si pace". (D.E.)
Ziarist arestat in Israel
Canalul de televiziune arab Al-Jazeera a cerut autoritatilor israeliene sa-l elibereze pe seful biroului sau din Ierusalim, care a fost arestat duminica, informeaza Rompres. Canalul qatariot, cu sediul central la Doha, sustine ca autoritatile israeliene l-au arestat pe corespondentul sau in nordul Israelului, Ilyas Karram, la putin timp dupa ce primele rachete ale Hezbollah au inceput sa cada asupra orasului Haifa. De asemenea, israelienii l-au mai retinut si pe seful biroului Al-Jazira din Ierusalim, Walid al-Omary, impiedicandu-i pe ziaristi sa-si desfasoare activitatea Al-Jazeera precizeaza ca responsabilii israelieni nu au dat nici o explicatie acestor arestari si ca, daca Ilyas Karram a fost ulterior eliberat, Walid al-Omary este in continuare retinut. Conducerea canalului Al-Jazeera si-a exprimat "profunda dezaprobare si a denuntat obstructia autoritatilor israeliene, reafirmandu-si adeziunea la principiile jurnalistice profesionale recunoscute pe plan international". (D.E.)
Cea mai mare operatiune britanica de evacuare de dupa razboi
Marea Britanie a initiat cea mai ampla operatiune de evacuare a civililor de dupa al II-lea Razboi Mondial, alte sase nave de razboi britanice alaturandu-se, in cursul noptii de marti spre miercuri, eforturilor de salvare din estul Mediteranei, informeaza cotidianul The Times. Conform surselor diplomatice londoneze, pe lista celor ce ar putea fi evacuate figureaza 10.000 de britanici si alte 12.000 de persoane cu dubla cetatenie - britanica si libaneza. Pana ieri, inaintesera cereri de parasire a libanului aproximativ 4.000 de persoane.
Cazurile urgente - bolnavi, femei insarcinate sau copii neinsotiti - au fost solutionate de prima urgenta cu ajutorul elicopterelor, iar unii britanici s-au deplasat pe cont propriu spre Siria, parasind apoi regiunea pe calea aerului. Nava de razboi HMS Gloucester a ajuns in Beirut marti dupa-amiaza pentru a-i prelua pe primii britanici care paraseau Libanul pe cale maritima. Cele 176 de persoane care au sosit la bordul acestei nave au povestit calvarul prin care au trecut. In conditiile in care numarul cetatenilor americani din Liban se ridica la aproximativ 25.000, luni si marti au fost evacuati, in total, 243. Ieri, Consulatul american de la Ierusalim a evacuat 105 cetateni americani din Fasia Gaza. Senatorul republican John Sununu a anuntat, marti seara, ca Administratia de la Washington isi va asuma plata cheltuielor generate de evacuarea cetatenilor americani din Liban, afirmand ca a fost informat personal despre aceasta decizie de catre secretarul de Stat, Condoleezza Rice. Opozitia democrata din SUA criticase, marti, ritmul lent al operatiunilor de evacuare, cat si faptul ca persoanele sinistrate trebuie sa suporte cheltuielile de transport, conform legislatiei americane. Democratii John Kerry, fost candidat in alegerile prezidentiale, si Joseph Biden, influent membru al comisiei pentru Relatii Externe a Senatului, I-au expediat o scrisoare secretarului de Stat, Condoleezza Rice, solicitandu-i sa faca o exceptie, in cazul americanilor din Liban, relateaza Mediafax.
Diplomati bulgari acuzati de evacuari
pe spaga
Lista tarilor care continua eforturile pentru repatrierea cetatenilor lor aflati in Liban este foarte ampla. Alaturi de Marea Britanie si SUA, ea mai include Franta, Italia, Spania, Olanda, Germania, Belgia, Danemarca, Norvegia, Polonia, Ucraina, Australia.
Cazul Bulgariei este ceva mai aparte. Oficiali din cadrul reprezentantei diplomatice a Sofiei la Beirut au fost acuzati ca iau mita de la ceatenii bulgari care asteapta sa fie evacuati. O femeie din Bulgaria a telefonat, marti, redactiei cotidianului Trud plangandu-se ca oficialii Ambasadei au cerut bani familiei surorii ei, aflate in Liban, pentru a le facilita evacuarea. Femeia primise asigurari ca operatiunile de evacuare desfasurate de autoritatile bulgare nu se vor face contra cost. Un oficial al Ambasadei bulgare din Damasc, care s-a exprimat sub protectia anonimatului, a respins acuzatiile, prin intermediul aceluiasi ziar. Totusi, si alte persoane aflate in zona au sesizat ca "Ministerul de Externe de la Sofia nu a organizat transportul cetatenilor bulgari din sudul Libanului". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.